Музиката на Барбър звучи в Мадрид в памет на жертвите на Covid 19

50 спешни мерки в Испания

В продължение на одобрените през последните седмици мерки за справяне със здравната и икономическа криза причинена от COVID-19 правителството на Испания одобри на 31 март 2020г. нов пакет от над 50 спешни социални и икономически мерки в полза на най-уязвимите части от населението, фирмите и самонаетите, съобщават от Посолството на Испания в София. Три са основните цели: подкрепа на здравната система; стабилизиране на производството и справяне с неравностойното положение, съпътстващо събитията. Приетите мерки целят по-голяма гъвкавост по отношение на социалните вноски на фирмите и самонаетите, забранява се принудителното извеждането на наематели за срок от шест месеца, увеличават се социалните помощи, въвежда се нова помощ за служителите, работещи от къщи и се обръща специално внимание на развойната дейност и културата.

От седалището на Местното правителство на Автономна област Мадрид, което се помещава в Кралския дом на пощите при площад Пуерта дел Сол, всеки ден излъчват запис на Адажио за струнни от американския композитор Самюъл Барбър. Властите свалиха наполовина знамената на всички обществени сгради в региона в памет на жертвите на Covid 19. В същото време в 12 на обяд всеки ден се пази минути мълчание. По този начин институциите и жителите на Мадрид и региона отдават почит на загиналите вследствие на пандемията от коварния коронавируса.

Местното правителство на Автономна област Мадрид, ръководено от Народната партия, одобри отпускането на 10,7 млн. евро за различни културни фондации в региона в условията на кризата, причинена от коронавируса. От посочената сума Фондацията на Театро Реал ще получи 3,8 млн. евро, а за Фондацията на Оркестъра и хора на Мадрид ще бъдат предназначени 3,42 милиона евро.

Същевременно Кралския театър в Мадрид направи дарение от лични предпазни средства за еднократна и многократна употреба, съхранявани в складовете му, на три болници в испанската столица. Също така, в отговор на негативното влияние на кризата върху определени уязвими сектори правителството на Испания одобри на 31 март т.г. пакет от спешни мерки с цел защита и подпомагане на жертвите от сексуално и домашно насилие, експлоатация и трафик. Гарантира се 24-часовата работа на информационните услуги и юридическите съвети, открива се нова услуга за психологическа помощ и подкрепа и ще се поддържа дистанционно следенето на ограничителните мерки и забранителните заповеди.

Съгласно последните показатели предприетите ограничителни мерки за населението дават положителен резултат в посока стабилизиране на показателите на пандемията, броя заразени и броя спасени животи. В този смисъл Испания произвежда 245000 PCR теста за откриване на короновируса и е на второ място по проведени тестове. Средният брой ежедневни тестове е между 15000 и 20000 и страната е на второ място по брой излекувани.