Почина Маргарита Щерева- концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Амазонас в Бразилия

Съмнения за Covid-19

Дългогодишният концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Амазонас, Маргарита Щерева е починала на 49-годишна възраст. Информацията бе изпратена от секретаря по културата и творческата икономика на бразилския щат Маркос Аполо Мунис, в която се уточнява, че смъртта й е настъпила във вторник вечерта (31 март 2020г.) в Манаус, след като се е почувствала зле в края на деня. Данните бяха потвърдени от главния диригент на оркестъра Луиш Фернандо Малиейрос, хоровия маестро Отавио Симоис и колегата й Марсело де Жезус. По думите им, тя е починала у дома си в бразилския град, след като е била в отпуск в България, а на връщане е минала през Италия.

Все още не е известна причината за кончината на Щерева, но бразилските медии припомнят, че се очакват резултатите от изследванията поради съмнения от заразяване с Covid-19. На 1 април 2020г. броят на потвърдените случаи с коронавируса в Амазонас достигна 200, като 179 са в Манаус и 21 във вътрешността на щата. До момента има трима починали, а името на Щерева бе посочено от директора на Фондацията за спешна здравна помощ в Амазонас Розмари Коста Пинто с още две нови жертви на вируса – мъже на 59 и 80 години. Анализите на пробите им се извършва в Централната лаборатория на Амазонас.  

Припомняме ви, че през 1995 г. Маргарита Щерева получава магистърска степен по цигулка от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където се обучава в класа на проф. Йосиф Радионов, а също така осъществява и 2-годишен майсторски клас по цигулка и камерна музика. Професионалният й път започва с Нов симфоничен оркестър и Оркестъра на Софийската опера и балет. Маргарита Щерева пристига в Манаус през 1997 г., след като е одобрена на конкурса, който щата Амазонас провежда в няколко държави за създаването на оркестров състав. Впоследствие е избрана за концертмайстор на сформирания Филхармоничния оркестър на Амазонас. От 2011 г. е концертмайстор и на Симфоничния оркестър на Университета на щата Амазонас в Бразилия. От 2003 г. участва и в Квартет „Рио Негро“. Като солист на Филхармоничния оркестър на Амазонас, тя изпълнява Цигулковия концерт на П.Й.Чайковски, Първия и Четвъртия концерти за цигулка на Н. Паганини, Концерта за цигулка в ми мажор от Й.С.Бах, Концерта за цигулка №3  от К. Сен-Санс и др. Маргарита Щерева се включва в музикални продукции на “Walt Disney”, в международния проект ”Rock in Rio“ – Amazonia Live, съвместно с Пласидо Доминго, Ивете Сангало и Андреас Кисер (2016г.); в проекта „Музика на Път“ (2015 и 2016г.); в музикален фестивал в гр. Боа Виста (щат Рорайма), където води майсторски клас по цигулка и свири на заключителния концерт (2018г.); във фестивала на камерната музика „Среща в джунглата“ (2019г.).

В периода 2001 – 2010 г Маргарита Щерева преподава цигулка в Средното музикално училище „Клаудио Санторо“, гр. Манаус – Амазонас. От 2002 до 2011г. е хоноруван преподавател по цигулка в Университета на щата Амазонас, където ежегодно провежда майсторски класове, а през 2011 г. след успешно издържан конкурс е назначена за щатен преподавател по цигулка и камерна музика в учебното заведение. През същата година Маргарита Щерева започва да работи като ориентатор и преподавател по цигулка в Проекта „Музикандо“ на Висшата школа по изкуствата и туризма към Университета на Амазонас, чиято цел е да насърчи децата и младежите да изучават класическа музика. С проекта „Музикандо“ тя осъществява поредици от образователни концерти.

„Това е безценна загуба! Повече от две десетилетия Маргарита Щерева се посвети на работата с Филхармоничния оркестър на Амазонас и също така съдейства за обучението на много местни музиканти, някои от които сега са част от артистичните среди на щата“, заяви секретарят по културата и творческата икономика Маркос Аполо Мунис, като отличи приноса на българската цигуларка за преподаването и разпространението на класическата музика в тази част на Бразилия.

Дълбок поклон!