Как работи НМУ „Л.Пипков” в извънредно положение?

Как работи НМУ „Л.Пипков” в извънредно положение?

Според директора Столина Добрева

„В тази ситуация уроците по специални предмети са малко по-лесно осъществими, отколкото уроците в клас, тъй като предполага индивидуално обучение“. Това заяви в ефира на Класик ФМ директорът на Националното музикално училище „Л.Пипков”  г-жа Столина Добрева. „Тези 2 седмици няма да бъдат почивка, ваканция и отпуск, а в тях наистина се провежда образователен процес в помощ на учениците”, подчерта тя.

В съботното издание на „Сутрешно кафе” тя сподели и част от своята практика. „Успях да проведа доста смислени и дълги уроци с моите ученици. Един преподавател по специален предмет, по инструмент или по пеене невинаги може да прецени точно това, което чува, доколко е реално в средата, в която би се случило, в една нормална класна стая или зала. Въпреки всичко, с учениците ни можем да разговаряме за много неща- музика, записи, произведения, композитори, технически трудности и др. Колегите, които преподават по оркестър, както и по камерна музика, правят конферентни връзки с децата, разговарят за произведенията, но и задават задания и с всеки поотделно отработват някои по-сложни места в партиите”, обясни Добрева. „Някои колеги имат много голям опит и не всички са запознати с новите технологии, но намираме начин да работим и да имаме връзка с децата. Нямаме преподавател, който да няма устройство с интернет свързаност”, уточни тя.

Директорът на Националното музикално училище „Л.Пипков” разкри подробности за мерките в учебното заведение, свързани с ограничаването на епидемията от коронавирус. Още преди обявяването на извънредното положение училището разполага с дезинфекционни препарати за подове, повърхности, ръце и т.н. Цялостното дезинфекциране на учебното заведение се извършва два пъти в седмицата, докато е празно. След отпадането на карантината, ще се следват препоръките на РЗИ. „Организирани са ежедневни дежурства с колеги, които не попадат в кризисните групи и за които няма заплаха за здравето им, така че има квалифициран персонал от 7 до 19ч.”, увери Добрева. Тя потвърди, че музикалните конкурси, на които се явяват учениците, са отложени за есента на 2020г. и цитира посланията от писмото на своя колежка, изпратено до учениците й- „Да сразим короната, като свалим короните!”

Цялото интервю на Радостина Узунова със Столина Добрева - директор на Националното музикално училище „Л.Пипков” ще откриете в звуковия файл под снимката вляво.