Феноменът Крисчън Ли - на 12 години, а вече ексклузивен артист

ексклузивен артист

За първи път в своята история звукозаписната компания Decca Classics подписа договор с едва 12-годишен музикант като „ексклузивен артист“. Крисчън Ли, който е австралиец с китайски произход, вече представи първия си албум в Decca. Ли стана известен след като на 10 години спечели Наградата Menuhin, като също подобри рекорда в този конкурс. Първият му запис носи заглавието „La ronde des lutins“ (Фантастично скерцо за цигулка и пиано) от Антонио Бацини – едно от най-известните произведения в репертоара на Максим Венгеров и Йехуди Менухин - и двамата са сред най-обичаните от младия цигулар.

Роденият в Мелбърн през 2007 г. Крисчън Ли започва обучението си по цигулка на 5-годишна възраст. След като става най-младият победител в историята на Международния цигулков конкурс “Йехуди Менухин” в категория Юноши (до 15 години), печели и Първа награда в Конкурса за цигулари „Златен Пекин“, проведен в Китай, както и Международния конкурс за млади изпълнители Semper Music в Италия. В момента той се обучава при Робин Уилсън в Австралийската национална музикална академия в Мелбърн и свири на 3/4 цигулка Амати, изработена през 1733 г. През 2019 г. Ли дебютира със Симфоничния оркестър на Сидни, Симфоничния оркестър на Мелбърн и Австралийския оркестър Бранденбург. Има изяви и във Великобритания, САЩ, Норвегия и Израел.

„Прекрасно е да приветстваме Крисчън в семейството на Decca Classics, който следва по стъпките на толкова много големи светтовни цигулари, които сме промотирали през изминалите 90 години, откакто съществуваме. Музикалността на Крисчън и техническото овладяване на цигулката в такава млада възраст е наистина невероятно и за всички нас, които работим в лейбъла, се радваме да го подкрепим във вълнуващото пътешествие в света на музиката, което го очаква”, заяви изпълнителният продуцент на Decca Classics Хелън Люис.