Нов информационен ресурс в помощ на засегнатите от кризата музиканти

Нов информационен ресурс в помощ на засегнатите от кризата музиканти

кризата музиканти

Дали се отчита достатъчно ясно или не, опасността пред професионалните музиканти да загубят работата си е напълно реалистична. В драматичен период като днешния и спазвайки необходимите драстични мерки на своите правителства, големи професионални групи от хора сега неминуемо си задават редица притеснителни въпроси около тяхното бъдеще, а едни от тях са именно музикантите. Току-що във Великобритания бе създаден напълно нов уебсайт, който се опитва да събере максимален обем полезна информация за хората, чиято професия е тоновото изкуство. „Подкрепа и съвети за всички музиканти през този труден период“ е основната задача на новия портал, тъй като за никого не е тайна, че точно музикантите се оказват сред най-засегнатите професионални общности в артистичния сектор, поради колективния характер на тяхното изкуството.

Зад създаването на проекта „Съвети към музикантите относно коронавирус“, на адрес http://www.coronamusicians.info/, стоят няколко синдиката в сферата на музикалната индустрия във Великобритания. Тук са организации като Incorporated Society of Musicians и Help Musicians UK, които са особено активни в проблемни ситуации. Сега те се обединяват с ясното съзнание, че е нужен единен информационен портал, който да дава регулярни отговори на постоянно възникващи въпроси около безпрецедентната ситуация, произтекла от пандемията от коронавирус COVID-19 в почти целия свят. Сайтът „Съвети към музикантите относно коронавирус“ се обновява постоянно с последната актуална информация и дава практически, медицински и финансови съвети. И въпреки че е разработен във Великобритания, то информацията там частично би била от полза и за музиканти от други места на света. „Тази страница е създадена, за да бъде централен източник на подкрепа и съвети за всички музиканти през периода на пандемията от коронавирус. Тя ще бъде актуализирана редовно с развитието на ситуацията“, е първото послание, което откриваме там. И още информация за: правителствените мерки, притесненията около финансовите въпроси, юридически съвети по трудовите договори, съвети при здравословни проблеми, включително и отнасящи до психичното здраве, както и друга полезна информация.

Ето как създателите на портала обясняват защо той е необходим и как планират разширяването му: „Нашата цел е да създадем едно лесно за използване място, където музикантите да намерят цялата помощ, съвети и указания, от които се нуждаят, за да бъдат подкрепени по време на пандемията от коронавирус. Ще бъдат поканени също и много други музикални организации да участват в този уебсайт. Музикантите обичат да си сътрудничат, ние - също!“