Музикалният театър не излъчва онлайн, а ремонтира

Музикалният театър не излъчва онлайн, а ремонтира

Днес е Международния ден на театъра

Всяка година на 27 март се отбелязва Международният ден на театъра. Всички театрални и културни институти в столицата и страната, го посрещат затворени заради настъпилата пандемия по света. Докато трае забраната за посещения на арт събития на закрито, Националният музикален театър в София предприе спасителни дейности по своята сграда. „Това е един авариен ремонт, за който театърът получи финансиране от Комисията по бедствия и аварии. В момента само фирмата - изпълнител, която е спечелила обществената поръчка, извършва своята подготвителна работа, която е свързана с укрепването на основите на сградата”, уточни директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова в ефира на Класик ФМ. По думите й, работата на институцията не може да се осъществява дистанционно, а артистите са в платен отпуск. „Миналата година театърът имаше големи успехи с много приходи и публика, каквато се случва за първи път в историята му. Този резерв се надяваме да ни даде спокойствието през годината на този етап. Нямаме проблеми, държим връзка с Министерство на културата, всички колеги получават заплатите си“, допълни тя.

През последните месеци в Музикалния театър усилено се репетираше най-новата премиера, планирана за началото на април - оперетата на Имре Калман „Принцесата на цирка”. В нея е предвидено да участват професионални акробати и спиращи дъха циркови атракции, изпълнени от артистите. Сега репетиции няма, а премиерата се отлага. Някои театрални трупи заложиха на излъчване на свои спектакли в интернет.  „Онлайн излъчване е невъзможно, тъй като нашето изкуство се изпълнява от много хора. Понякога на сцената сме между 120 и 150 човека”, категорична е Арсенова. „Голяма част от спектаклите ни са обвързани с авторски права, не сме като операта, която има погасени авторски права. Играем мюзикъли и оперети, чиито композитори все още ги имат и е много трудно да го излъчваме по интернет. Оперетата е толкова живо и динамично изкуство, че с една камера зрителите няма  да имат възможността да изпитат наслада от това, което правим”, подчертава тя.

От Музикалния театър апелират зрителите да не бързат да връщат билетите си на касата на театъра, а да изчакат, докато бъде обявена актуализираната програма. А до тогава? „Нека се въоржим с търпение! Нека сме благодарни за това, което работим и можем да правим! В тези моменти, в които се налага да останем вкъщи, нека оценим това- да сме благодарни, да се смирим, да се пазим и обичаме!”, призовава директорът на Музикалния театър.

Цялото интервю на Радостина Узунова с Марияна Арсенова ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.