Статис Карапанос ще получи Наградата „Ленард Бърнстейн” през 2020г.

Флейтистът е под карантина в България

Статис Карапанос ще получи Наградата „Ленард Бърнстейн” през 2020г. 23-годишният музикант е първият флейтист, който ще бъде удостоен с високото отличие по време на престижния Международен музикален фестивал Шлезвиг-Холщайн. Той е планирано да се проведе от 4 юли до 30 август тази година, а призът ще бъде връчен на 14 август. „Когато видях кои са носителите на тази награда, не бих си помислил, че името ми може да стои до тях- Ланг Ланг, Лиса Батиашвили и др. Това са хора, на които гледам на тях като идоли, едни от най-невероятните музиканти”, сподели Статис Карапанос в ефира на Класик ФМ радио.

Фестивалният директор и член на журито д-р Кристиян Кунт обяснява решението по следния начин: „Статис Карапанос е не само технически блестящ флейтист, но има и таланта, изразителността и емоционалността, които са необходими, за интуитивното усещане на музиката, която умее да предава на публиката с изключителната си харизма. Награждаваме един млад европеец, чиято кариера започна в Гърция и го доведе през България до Германия и Франция. Още веднъж това показва, че музиката не познава граници и има обединяваща енергия - точно като Ленард Бърнстейн, чието име носи наградата и който е съосновател на фестивала”.

През 2012г. Статис Карапанос дебютира с Оркестъра на Класик ФМ радио, дирижиран от Григор Паликаров. „Точно преди да изляза на сцената, аз се бях паникьосал тотално. Помня много хубави неща от оркестъра, маестрото и публиката”, разказва флейтистът. Ключов момент от кариерата му е срещата с един от именитите диригенти на нашето време. „С Кристоф Ешенбах се запознах преди 7-8 години чрез общ приятел, който ме беше чул. Той ми каза, че познава един диригент, без да ми каже кой. Обади ми се една вечер и ме попита какво ще правя утре. След като му отговорих, че нямам план, той ми каза да се явя в 11ч. на следващия ден, за да свиря половин час пред Ешенбах в Баден-Баден. От този половин час станаха може би 2 часа и нещо. Диригентът ми даде много съвети и ми каза да се върна след няколко месеца, като поработя над произведенията, които ми показа. Даже седна на пианото и свири с мен”, разкрива Карапанос. През май 2019г. в Китай той изпълнява Концерта за флейта на Жак Ибер в съпровод на Оркестъра на Националния център за сценични изкуства на Китай NCPA Orchestra под диригентството на самия Кристоф Ешенбах. Впоследствие изнася поредица от рецитали с него.

Как избира флейтата като инструмент? Как попада в България? Кое произведение ще изпълни на церемонията за Наградата „Ленард Бърнстейн”? Чуйте от интервюто на Радостина Узунова със Статис Карапанос в звуковия файл под снимките вляво.