Взимат мерки в Европа за „културата като първа необходимост

Взимат мерки в Европа за „културата като първа необходимост"

Спешно в Германия, Франция и Испания

Френският министър на културата Франк Ристер, който е заразен с коронавирус, но се лекува у дома и се чувства добре", поиска спешна помощ в размер на 22 милиона евро за културния сектор в страната поради последствията от кризата с Ковид-19. Средствата ще бъдат разпределени по следния начин: 10 млн. евро за музика, 5 млн. – за сценични изкуства, 5 млн. – за книги и 2 млн. за визуални изкуства. Към тази помощ ще добавим и други специални мерки, за да отговорим на риска от затваряне на културни институти. Трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме оцеляването им. Бъдещето на нашия културен модел е поставено на карта”, подчерта министърът на културата на Франция.

Държавният министър към федералния канцлер и представител на Федералното правителство на Германия за културата и медиите Моника Грютерс обяви, че немското правителство няма да изостави сферата на културата на произвола”, визирайки кризата, предизвикана от коронавируса, заради който бяха затворени редица културни институции и бяха отменени срещи и конференции в областта на изкуството. Така Германия включи културата като първа необходимост във финансовите разчети, предвидени от Кабинета на Ангела Меркел, който предстои да организира специални заседания по възникналия проблем. Осъзнавам, че положението изисква огромна натоварване на културните и творчески индустрии, особено за най-малките и независимите”, заяви Грютерс. Доказваме колко ни липсва културата, когато трябва да се откъснем от нея за определен период от време. Не трябва да се оценява само икономиката, а също и културния пейзаж, който е изключително засегнат”, допълни тя.

За спешни и извънредни мерки” информира министъра на културата и спорта на Испания Хосе Мануел Родригес Урибес. Той потвърди, че испанското правителство е одобрило първия пакет от икономически мерки, в които попадат и онези, които са насочени към културния сектор. По време на разговорите си с представители на културните среди министърът е помолил за предложения за възстановяване на всяка културна сфера в момента, в който премине здравната криза.