Детският хор на БНР навършва 60 години

Един вечно млад състав

Един вечно млад състав става на 60 години. В първия пролетен ден преди шест десетилетия, избраните от маестро Христо Недялков певци за детския хор на Българското национално радио се събират за първата си репетиция. Тогава още никой не знае какво славно бъдеще очаква „славеите“, както сега ги наричат, които пеят и прославят страната ни и уверено „излитат“ към световните сцени. „Детският радиохор е школа за възпитание и музикално, но не само за оперни певци. Много певци, диригенти, пианисти са преминали през състава”, подчерта Венеция Караманова в ефира на Класик ФМ. Диригентката на Детския хор на Българското национално радио припомни, че съставът е създаден през 1960 година. „Кандидатстват 2500 деца, като на първи тур са допуснати 250, а на втори тур са приети 120. Първата репетиция е направена на 21 март”, допълни тя. 

Основател на хора, художествен ръководител и негов главен диригент до 2013 г. е известният хоров специалист академик Христо Недялков. Концертната дейност на Детския радиохор се разпростира на четири континента.  Малките български певци изнасят над 2000 концерта  в най-прочутите концертни зали на Ню Йорк, Вашингтон, Пекин, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Виена, Прага, Будапеща, Брюксел, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Мексико, Токио, Хонолулу, Кайро и много други градове на близо тридесет и две страни. Само в Япония хорът е изнесъл повече от 500 концерта в над 150 града по време на своите  концертни турнета там!

Репертоарът на хора включва над 800 творби от всички епохи и стилове - от старите майстори до съвременни български и чуждестранни композитори, както и хорови обработки на български и чужди песни.

„Униформите са изработени преди 60 години от художничката Нева Тосузова. Тя е претворила самоковските традиции в народните костюми. Тези дрехи и шевици са като емблема на хора и аз не бих ги сменила за нищо на света. Само да видят униформите и без да съобщаваме кои сме, вече се знае”, разкрива Венеция Караманова.

Детският хор на Българското национално радио е лауреат, носител на абсолютни, специални, първи награди, златни медали и дипломи за най-високи художествени постижения от много национални и международни хорови конкурси и фестивали, а през 2002 година Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз го удостоява с титлата „Посланик на европейската култура”.

От 2013 г. до днес начело на хора е дългогодишният диригент, асистент и ученик на Маестро Недялков –  Венеция Караманова, която съхранява и успешно продължава да развива наследената традиция. През 2015 г. хорът  е  удостоен с Почетен плакет на Народното събрание, както и с наградата „Златно перо“ на Classic FM за принос в развитието на българската култура. А диригентът Венеция Караманова бе удостоена с наградата „Златен век“ на Министерство на културата с грамота и печат на Симеон Велики. През последното десетилетие от съществуването си Детският радиохор бе удостоен с още много престижни отличия - почетен знак на фондация „България си ти" за принос към българското общество и българската култура, с почетен диплом на Извънредния и пълномощен посланик на Япония в Р България Н.пр. г-н Такаши Коидзуми /2015 г./ и с почетна грамота на г-н Таро Коно, външен министър на Япония /2019 г./ за изключителен принос  в развитието на културните връзки, взаимното разбирателство и приятелството между Япония и България. През 2015 г. Детският радиохор  получи и високата награда „Кристална лира" в категорията „Хорово изкуство" на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ  за върхови постижения през годината на родна сцена, както и приза „Ансамбъл на годината" в класацията „Музикант на годината"2016 г. на предаването за класическа музика на БНР „Алегро виваче".

През 2019г. два нови компактдиска са издадени от Сдружение на родителите и приятелите на Детския радиохор „Ангелогласно детство” със съдействието на БНР. Първият носи заглавието „Люлчина песен” е за Фондация „Искам бебе”. Вторият е озаглавен “Венец от рози и сакура” и е подарен на Посолството на Япония. Той се появи по повод 110 години от установяване на първите контакти между България и Япония и 80 години дипломатически отношения, 60 години възобновяване на тези отношения и 30 години от основаването на Асоциацията на завършилите Токайския университет, като хорът бе награден от Министерство на външните работи на Япония. Първото гостуване в Страната на изгряващото слънце е през 1967г., с 36 деца, като са проведени 18 турнета.

 Детският радиохор трябваше да посрещне своя юбилей на 21 март 2020 г. в зала 1 на НДК от 19.00 часа с диригент Венеция Караманова и клавирен съпровод Светлана Ананиевска. Музикалния празник с децата щяха да споделят виртуозите от Камерен  ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент маестро Пламен Джуров и актрисата и певица Антоанета Добрева- Нети. В мултимедийния спектакъл трябваше да звучи музика от различни епохи и жанрове – произведения белязали репертоара на Детския радиохор през различните десетилетия от създаването му, обработки на класически и съвременни популярни пиеси от световната музикална съкровищница, някои от които  създадени специално за състава и за юбилейния му сезон. Поради извънредното положение във връзка с коронавируса, концертът се отлага за есента. „Цялата година е юбилейна. Ще го изместим към септември-октомври. Засега ще замразим проекта”, споделя Караманова, която 40 пъти е празнувала юбилеите на Детския радиохор.

 Юбилейният 60-ти концертен сезон на Детския хор на БНР е под патронажа на президента на Република България господин Румен Радев. Концертът се осъществява със съдействието на Столична програма „Култура“.

Как тя започва работата си в Детския радиохор? Какви са предизвикателствата в промяната на гласа и звученето на всеки хорист с течение на времето? Кои са новите песни, предвидени за концерта, и каква изложба, албум и компактдиск подготвя Детския хор на БНР? Чуйте отговорите в интервюто на Радостина Узунова с диригентката Венеция Караманова в звуковия файл под снимките и видеоматериалите вляво.