Международният кларинетен конкурс Сава Димитров се отлага за есента

С над 120 участника от над 30 страни

Заради пандемията на COVID-19 в световен мащаб Международният кларинетен конкурс Сава Димитров, който трябваше да се проведе от 20 до 26 април в София, се отлага за есента. Точните дати ще бъдат обявени допълнително. За събитието са регистрирани 120 участника от над 30 държави от различни континенти.

“Взимаме това решение сега с ясното съзнание за отговорността към здравето на всички участници, на журито, на екипа, а и на всички хора. Гордеем се с огромния успех, който постигнахме с привличането на всички тези участници и на световни имена в международното жури, но преценихме, че много по-разумният вариант е да пренасрочим събитието за период, в който се надяваме и вярваме, че ще има повече спокойствие и сигурност за всички”, обясни проф. д-р Сава Димитров, председател на Организационния комитет и внук на основателя на кларинетната школа у нас, чието име носи конкурсът.

Създадена е необходимата организация и всички регистрирани, както и международното жури, са уведомени за промените. Направени са и необходимите ревизии в регламента, за да могат да се запазят условията дори при промяна във възрастта на участниците.

“Постарахме се да има максимална яснота и да запазим ентусиазма на всички участници. Вярваме, че в края на годината ще бъдем заедно в София и отново ще можем да се посветим на музиката и да се радваме на успеха на конкурса, който безспорно има потенциал да се превърне в един от водещите в света.”, заяви проф. Сава Димитров.“Искаме специално да благодарим на всичките ни партньори, които до един избраха да останат с нас и да продължат да ни подкрепят в тази нелека ситуация”, допълни той.

Конкурсът ще се проведе в пет състезателни категории според възрастта, като участие могат да вземат музиканти родени след 1 януари 1994 година. Общият награден фонд е от 50 хил. лева под формата на парични и предметни награди, а организатори на конкурса са Фондация “Проф. Сава Димитров” и Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” в партньорство с Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Столичната община, Съюза на българските композитори, Софийската филхармония, БНР и БНТ.

Още информация за конкурса можете да намерите на:

https://clarinetcompetition.savadimitrov.com/