Останете си вкъщи – големите оркестри идват при вас!

Онлайн

Берлинските филхармоници съобщиха: „Филхармонията е затворена, така че ние ще дойдем при вас!“ Оркестърът обяви, че Дигиталната концертна зала, неговата онлайн платформа за излъчване на богатия му концертен репертоар, в момента е със свободен достъп – и това ще остане така до 31 март 2020г. Какво е необходимо да се направи, за да се гледа напълно безплатно съдържанието от Дигиталната концертна зала? „Въведете кода на ваучера „BERLINPHIL” до 31 март и получете безплатен достъп до всички концерти и филми в Digital Concert Hall“, поясняват от филхармонията. Стотици музикални заглавия в невероятните изпълнения на Берлинските филхармоници, в това число и интересни документални филми – всичко това сега можем да гледаме безплатно на адрес: https://www.digitalconcerthall.com/en/home.

Кьолнската филхармония, в лицето на нейния директор Лоуренс Лангевоорт, ни казва: „Настоящата криза засяга целия свят и всички области на социалния живот са подложени на голямо напрежение. Хората винаги са намирали сили по време на кризи, особено в музиката. Още по-важно е, че в моменти, когато дори вече не ни е позволено да изнасяме концерти, ние полагаме всички усилия, за да дадем на света музика“. Ето защо на 15 март оркестърът излъчи концерта на Bach Collegium Japan с изпълнението на „Йоханес пасион“ от Йохан Себастиан Бах, но без публика, на живо и отново напълно безплатно, на www.philharmonie.tv – онлайн концертната зала на Кьолнската филхармония, където бихте открили и още други забележителни изпълнения.

В една изцяло нова ситуация, предизвикана от изключително бързото разрастване на епидемията от коронавирус, безграничните възможности на интернет спасяват до голяма степен концертния живот на оркестрите, ансамблите или оперните театри. И не само в Германия, разбира се, музикалните институции продължават да поддържат връзката си с публиката жива по този начин. В Унгария, например, един първокласен оркестър добави нещо оригинално към виртуалната концертна практика – т.нар. Карантинни соарета онлайн! Всяка вечер, с начало от 16 март, Будапещенският фестивален оркестър ни предлага концерти с камерна музика на оркестрантите от ансамбъла, ръководен от именития диригент Иван Фишер. Докато всички ние сме вкъщи през този труден период, когато концертните зали затварят врати, но пък необходимостта от слушане на музика няма как да бъде „затворена“, маестрото казва: „Имаме нужда от музика, особено от камерна музика, защото това не е време за концерти на оркестрова музика…“ Всяка вечер членовете на Будапещенския фестивален оркестър изнасят концерти от репетиционното си студио – тези концерти също са безплатни и можем да ги проследим на: https://www.bfz.hu/en/program-management-site/2019-20/quarantine-soirees-3/none/. И все пак, музикантите се надяват, че обществеността би могла да ги подкрепи, защото техния поминък точно сега е изложен на риск, заради което на уебсайта си са добавили опция за доброволни дарения.