Нови дати за концертите от „Европейски музикален фестивал“ 2020 в София

Онлайн поръчки за билети на www.ticketsbg.com

Вече са известни новите дати за повечето концерти от програмата на „Европейски музикален фестивал” 2020, отложен заради строгите мерки против разпространението на коронавируса на територията на страната. Поради усложнената ситуация и преместването на огромен брой събития, фестивалът ще протече в рамките на значително по-голям период от обичайното и някои от проявите се изместват за края на юни, а друга част – за есента.

Форумът трябваше да бъде открит официално на 25 март в зала „България” с концерта „Людмил Ангелов свири Шопен”, като сега събитието се премества на 30 юни т.г. В програмата са включени Вариации "Là ci darem la mano", Краковяк оп. 14 и Втория клавирен концерт на Шопен. Това е първата част от интеграла с всички оркестрови произведения на Шопен, който забележителният пианист Людмил Ангелов ще представи с Оркестъра на Класик ФМ радио. Няколко месеца по-късно – на 24 ноември ще се състои вторият концерт от поредицата, когато публиката ще чуе Фантазия върху полски теми оп. 13, Анданте спианато и голям брилянтен полонез оп. 22 и Концерт за пиано и оркестър №1.  Залата и началният час на двата концерта се запазват, а всички билети важат без заверка.

Друго ключово събитие от фестивала – концертът на знаменития израелски цигулков виртуоз Шломо Минц, е отложен също за есента. Музикантът потвърди датата 11 октомври, когато той ще гостува у нас като солист и диригент на Софийската филхармония с творби от Менделсон, Моцарт и Брамс. Ден по-късно – на 12 октомври Минц ще има майсторски клас с млади български цигулари от Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров” – събитие, което  трябваше да се състои на 19 март.

На 20 октомври, вместо на 8 април в зала „България” ще се състои мултимедийният концерт „Кино и класика” с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригент Максим Ешкенази. Солистите са Мила Георгиева (цигулка) и Георги Черкин (пиано), а притежателите на билети могат да ги използват за новата дата без допълнителна заверка. 

В процес на договаряне са все още гостуванията на мултинационалния ансамбъл Barcelona Gipsy balKan Orchestra от Испания, който беше предвиден за 9 април и на феноменалния фадо изпълнител от Португалия Рикардо Рибейро, с обявена дата 12 май. За оперната постановка „Тайният брак“ и детския концерт „Моцарт и Бетовен” също се търсят нови дати, които ще бъдат обявени допълнително.  Събитието за широка публика „Европа танцува” и церемонията „Златно перо”, предвидени за 20 май, вероятно ще се състоят в дните между 17 и 22 септември.

На този етап няма да се търси нова дата за последния концерт от фестивала - „Усмивката на Чарли Чаплин” със Софийската филхармония и солист Филип Квинт, предвиден за 27 май. Организаторите имат готовност да изместят събитието, в случай, че мерките за ограничаване на заразата все още не са отпаднали дотогава.

Юбилейното 20-то издание на „Европейски музикален фестивал“ се реализира от екипа „Кантус Фирмус” като част от Календара на културните събития на Столична община и със съорганизатор Министерството на културата. Партньори на форума са Софийската филхармония, Полския институт, Испанското посолство, Институт „Сервантес“,  Португалския културен и езиков център „Камойш - София“, НМА „Проф. П. Владигеров“ и НМУ „Л. Пипков“.

До 29 март касата на „Кантус Фирмус” в зала „България” няма да работи, но любителите на музиката могат да правят поръчки онлайн на www.ticketsbg.com.

 „Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата  Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През 2019 г. същата награда бе присъдена съвместно на „Кантус Фирмус“ и Софийската филхармония за концерта, с който бе открит „Европейски музикален фестивал“ 2019. Форумът е носител на сертификат за качество и званието Remarkable Arts Festival от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ - инициатива на Европейската комисия и Европейската фестивална асоциация.