„Риголето" - вече и на видеоигра!

Креативност по време на пандемия

Въпреки че са сред най-засегнатите от коронавируса, италианците не падат духом, а търсят алтернативни форми за представяне на своето изкуство. Идеята е да се представи видеоигра, вдъхновена от персонажите и музиката от операта Риголето” от  Джузепе Верди. Проектът e дело на Opera Domani към Асоциацията за концерти и оперни спектакли AsLiCo (Associazione Lirica e Concertistica) в Италия, която се стреми да популяризира оперния жанр сред най-младите чрез широк спектър от инициативи. Отговорността е поверена на творческия екип на Imaginarium Creative Studio, които вече си сътрудничат по проекти за разпространение и поставяне на сцена на оперни постановки.

Заглавието на видеоиграта е Риголето и загадките в Театъра”  /“Rigoletto и i misteri del Teatro”/, като следва естетиката на видеоигрите от 80-те години, а всички графични елементи са рисувани на ръка. Играта е замислена като допълнение към едноименния спектакъл за деца, създаден въз основа на безсмъртния Вердиев шедьовър. Режисьор на копродукцията на AsLiCo и фестивала Bregenz е Мануел Ренга.

Главният герой в играта е, разбира се, Риголето, който трябва да освободи Джилда и останалите персонажи от придворните на Херцога на Мантуа, решен да бойкотира действията им. За да постигне целта си, шутът ще трябва да преодолее поредица от препятствия, които позволяват на играча да се запознае с различните места в операта (шивашкото ателие, сцената, мястото на оркестъра, сценографията, гримьорната и др.). Разбира се, всичко това е придружено от музикални откъси от операта Риголето”.

Видеоиграта може да бъде изтеглена безплатно от App Store и Play Storе.