Софийската опера, НДК и СУ „Св.Климент Охридски“ отлагат провеждането на културните си събития

Софийската опера, НДК и СУ „Св.Климент Охридски“ отлагат провеждането на културните си събития

отлагат културните събития

Във връзка cъс Заповед на Министъра на здравеопазването, базирано на решение на Министерски съвет на Република България, и с цел превенция срещу епидемията от коронавирус Софийската опера, НДК и СУ „Св.Климент Охридски“ отлагат провеждането на културните си събития.

Софийската опера и балет отложи представлението „Трубадур" от Верди /8 март/ и отлага постановките „Дон Жуан“ от Моцарт /13 и 15 март/ и „Сонатите на Бетовен“ /14 март/. Същото важи и за детските спектакли, планирани до 22 март включително. От културната институция ще информират своевременно при настъпили промени и решения в национален план.

НДК преустанови посещенията на културните мероприятия, считано от вчера, 08 март 2020 г., до второ нареждане. Това се отнася за събитията във всички зали и пространства, управлявани от НДК, вкл. Театър Азарян, ДНК-пространство на съвременен танц и пърформанс, Артгалерия, кино „Люмиер Лидл”, Литературен клуб „Перото”, както и Нов театър и зала „В парка” в сградата на Малкото НДК, а билетният и информационен център ще продължат да работят. Екипът на институцията ще положи необходимите усилия събитията от редовната програма да се пренасочат за следващи дати, за които закупените билети ще важат. За събития, които не са организирани от НДК, зрителите следва да се обръщат за повече информация към организаторите им.

Със Заповед на Ректора на ВУЗ-а се преустановят всички масови мероприятия, провеждани в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, включително конференции, дискусии, публични лекции, представления, концерти и други културни събития, спортни прояви, катедрени и факултетни съвети и събрания и др., като неотложните решения на катедрените и факултетните съвети ще се гласуват електронно. Ректорът препоръчва отлагането на планираните мероприятия за срок не по-ранен от края на месец април. „Събитията, които не могат да бъдат отложени или е невъзможно да не бъдат проведени, се провеждат след писмено съгласуване с ректорското ръководство“, пише още в заповедта. Присъствените учебни занятия се преустановяват в периода от 09.03.2020 г. до 15.03.2020 г., с изключение на вече насрочените държавни изпити, защити на дипломни работи и публични защити на дисертации, в случаите, когато е невъзможно да бъдат отложени.