Шломо Минц и Софийската филхармония в програмата на Европейския музикален фестивал 2020

26 март, 19:00ч., зала „България"

Голямата цигулкова звезда Шломо Минц пристига в София за концерт с националния ни оркестър на 26 март от 19:00 ч. На сцената на зала „България“ той ще се изяви като солист и диригент. В програмата са включени Увертюра „Хeбриди“ от Феликс Менделсон Бартолди, Петият концерт за цигулка на Волфганг Амадеус Моцарт и Симфония № 4 от Йоханес Брамс.

Израелският цигулар, виолист и диригент заема признато място на световния музикален Oлимп вече над три десетилетия. Роден е в Москва през 1957г., учи цигулка в Израел при Илона Фехер, а след това специализира при легендарния Исак Щерн. На 16 години свири за първи път в „Карнеги Хол“ със Симфоничния оркестър на Питсбърг, учи и при Дороти Дилей в „Джулиард скул“ в Ню Йорк. На 18 г. добавя към артистичните си изяви дирижирането и оттогава ръководи признати оркестри. Минц е очакван гост в най-добрите концертни зали по света, където свири с едни от най-изявените диригенти на нашето време като Серджо Челибидаке, Ойген Орманди, Клаудио Абадо, Лорин Маазел, Карло Мария Джулини. Забележителен цигулков педагог, Шломо Минц журира най-популярните конкурси за цигулари в Европа и води майсторски класове по целия свят. През 2012 г. той дава старта на уникален проект – първата онлайн музикална академия за млади цигулари.

За да отбележи 60-ия рожден ден на Минц, Дойче Грамофон преиздаде 13 компактдиска с негови изпълнения. Поредицата включва легендарните му записи на цигулкови произведения от Менделсон, Прокофиев, Сибелиус и др. Менделсоновите концерти звучат и в един от последните му записи от 2019 г за DECCA.

Безукорна техника, необичайно изразителен рисуващ звук, чистота и строгост на стила са артистичният подпис на Шломо Минц. Той свири на два изключителни исторически инструмента: цигулка Гуарнери дел Джезу от 1700 г. и виола Карло Джузепе Тесторе от 1696 г.

Шломо Минц е един от малцината цигулари на нашето време, имали щастието да свирят на иконичната цигулка на великия Паганини –„Il Cannone“ – (Ил Каноне – Оръдието), на която имат привилегията да свирят носителите на първа награда от конкурса Паганини. През 1997 г. най-добре охраняваната цигулка на света, изработена от Гуарнери дел Джезу през 1742 г., напуска своите позлатени покои в Генуа и тръгва с полицейски ескорт към Маастрихт за ексклузивен концерт на Холандската телевизия. Документален филм запаметява за поколенията този вълнуващ момент, който окончателно налага Шломо Минц като световна звезда.

Събитието е в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2020, включен в Календара на културните събития на Столичната община и със съорганизатор Министерството на културата.

Концертът се финансира по програма „Култура“ на Столичната община.

Ограничено количество билети за изключителното събитие са налични на касата за зала „България“ и в Ивентим.