Британски визи за музикантите и артистите от ЕС след Брекзит

Британски визи за музикантите и артистите от ЕС след Брекзит

Брекзит

Музикантите и артистите от ЕС ще се нуждаят от визи, за да се изявяват в Обединеното кралство от януари 2021 г., съобщиха от Министерството на вътрешните работи на Великобритания.

От институцията уточняват, че както за тях, така и за и спортистите от ЕС ще се прилагат същите правила, които понастоящем важат за техните колеги извън общността, след като прехода към Brexit приключи през декември 2020г., посочва авторитетното издание „Политико“.

В момента артистите и техните екипи могат да пътуват свободно от ЕС до Великобритания и Северна Ирландия и обратно, без да кандидатстват за разрешителни за работа или визи. Впоследствие свободата им на придвижване ще се ограничи, тъй като ще се нуждаят от виза, за да се представят на британските сцени, да участват в конкурси, прослушвания, промоционални дейности, да посещават семинари, да говорят за своята работа и да се включват в културни събития или фестивали.

С това съобщение, накратко изложено в документ за вътрешна политика, британското вътрешно министерство попари надеждите за постигане на реципрочни договорености между Обединеното кралство и ЕС, които се доближават възможно най-много до понятието „свобода на придвижване“ с цел да се предоставят възможности на артистите, техните инструменти и мърчандайзинг без допълнителни документи или разходи. Представители на музикалната индустрия в Обединеното кралство призоваваха за двугодишна работна виза, която да позволи на артистите да пътуват свободно из ЕС и Великобритания и Северна Ирландия, за да работят.

Решението задълбочава различията в отделните ресори на британското правителство, след като в интервю за Music Week министърът на културата Найджъл Адамс заяви миналия месец „че е абсолютно необходимо“ да се защити свободното движение на артистите и музикантите след 2020 г.

Дебора Анетс, изпълнителен директор на независимата съсловна музикантска организация в Обединеното кралство The Incorporated Society of Musicians, изрази „дълбокото си разочарование“, което ще засегне множество хора на изкуството от ЕС. „Бихме помолили правителството на Великобритания да преразгледа призива за двугодишна многократна виза“, допълни тя. „Всяка бъдеща имиграционна система не съществува изолирано и нанася сериозни последици върху договарянето на търговските сделки между ЕС и САЩ и реципрочните споразумения. Жизненоважно е всяка имиграционна система да подкрепя музикантите, които ще трябва да гастролират в ЕС след Брекзит“, каза още Анетс.

Преди две години от европейските институции предупредиха Великобритания, че може да отчете спад на квалифицирани работници в културния сектор, влизащи в страната от ЕС, като това ще доведе до известни загуби на публики, които да посетят съответния концерт или спектакъл.