Държавна опера Варна ви кани на „Турандот“ от Джакомо Пучини в София

Държавна опера Варна ви кани на „Турандот“ от Джакомо Пучини в София

9 март, 19.00ч., зала 1 на НДК

На 9 март от 19.00 часа замъкът на ледената принцеса Турандот се пренася на сцената на зала 1 на НДК. Продукцията „Турандот” е колаборация на Държавна опера Варна и ПармаОперАрт, а премиерата  й  в програмата на Летния оперен фестивал Reggia di Colorno през лятото на 2019 година пожъна невероятен успех.

Нашумялата певица с италианско-карибски произход Сузанна Бранкини ще се превъплъти в ролята на жестоката китайска принцеса Турандот, която погубва кандидатите за женихи, не успели да разгадаят гатанките й. Критиката определя Бранкини като „спинтов лиричен сопран с впечатляваща сила и гъвкавост на гласа и запомнящо се сценично присъствие“, а Турандот е една от коронните й роли, влязла в богатата й дискография. Леденото сърце на принцесата ще събуди влюбеният Калаф, в изпълнение на световноизвестния тенор роден във Варна Иван Момиров, възхваляван от ценителите като "достоен наследник на Корели и Павароти“. В София, както и на премиерите в Парма и Варна, ролята на Лиу ще изпълни великолепната солистка на Варненската опера Илина Михайлова. Тя е единствената певица, която легендата Хосе Карерас покани за бенефисния си концерт в София и Атина през 2019 година. Образа на Тимур ще пресъздаде Деян Вачков, един от наследниците на големите български баси на световната сцена. Останалите роли защитават подобаващо: Христо Ганевски – Император, Венцислав Анастасов – Пинг, Момчил Караиванов – Панг, Пламен Долапчиев - Понг, Свилен Николов – Мандарин. Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна, с участието на Варненската детско-юношеска опера.

Маестро Найден Тодоров, известен с прецизния си диригентски жест, несъмнено ще внесе допълнителен блясък в мащабния спектакъл. Режисьорската концепция на Кузман Попов и Еди Ловалио следва класическите оперни образци, като се отнася с респект към китайската културна традиция, толкова различна от европейската. Сценографската визия, в асоциация с леденото сърце на Турандот, е решена в леден синкаво-бял оттенък, замъкът й също е обвит с лед. В хореографията източният танц е изведен с неговото иконографско значение.

„Турандот“ е последната опера на възхитителния Пучини. Лиричната драма в три действия е по едноименната пиеса на Карло Гоци. Операта, по заръка на самия Пучини, довършва след смъртта му неговият ученик Франко Алфано. Емблематичната “Nessun Dorma”, в изпълнение на Калаф, е eдна от най-цветните и въздействащи арии в историята на операта.

От Монте Мюзик, организатор на събитието, съобщават, че билетите за „Турандот” вече са в продажба в мрежата на Еventim и Билетен център НДК, а цените са от 20 до 60 лв.

Чуйте подробности от интервюто на Радостина Узунова с Даниела Димова- директор на Държавна опера Варна, за постановката „Турандот" от Дж.Пучини в София и следващите творчески изяви на оперния театър през 2020г.