Проф. Милена Моллова на 80: „Станало е нарицателно, че един педагог не концертира“

Проф. Милена Моллова на 80: „Станало е нарицателно, че един педагог не концертира“

Днес и утре свири в София

Преди броени дни изтъкнатата българска пианистка и педагог проф. Милена Моллова навърши 80 години. По този повод тя е подготвила два концерта в София, които ще преминат под знака на още един юбилей - 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен.  Довечера от 18.30ч в ОКИ „Надежда“ със Симфониета „София“, дирижирана от Свилен Симеонов, тя ще изпълни Третия клавирен концерт на немския композитор. „Направих си сметка, че това е първият концерт със Софийската филхармония, който съм свирила на 13-годишна възраст с диригент проф. Саша Попов“, припомни си забележителната пианистка в ефира на Класик ФМ радио. Утре, 22 февруари от 19.00ч. в Камерна зала „България“, проф. Моллова ще изнесе рецитал с още една забележителна творба на Бетовен – Соната за пиано № 23, оп.57 „Апасионата“, както и „Картини от една изложба“ на Модест Мусоргски - „пъстра пиеса, която много обичам. Никак не е лесна, но е разнообразна и ярка“.

Внушителната кариера на Милена Молова, която продължава вече над 65 години, включва творби от различни стилове и епохи от Барока до днес и се разпростира в широкия диапазон на солистичното музициране, участието в различни камерни формации и най-вече в партньорството с камерни оркестри и големи оркестрови състави. „Свирила съм със всички български оркестри и диригенти многократно. Това е едно различно удоволствие от това да изнеса рецитал. Това е диалог с голям музикант, какъвто е диригента, и борба с достоен противник. Знаем, че солистът е главен, но има диригенти, които го оспорват. Дори и да не го казват, това се чувства и личи, а основната схватка е на самия концерт“, признава пианистката. Тя е лауреат и носител на авторитетни международни отличия от конкурсите „Чайковски“, „Лонг -Тибо“ , ARD и „Бетовен“ и е направила многобройни премиери на съвременни композитори от Америка, България и други европейски страни.

Преподавали са й колоси на музикално изпълнителското изкуство като проф. Емил Гилелс, проф. Димитър Ненов, проф. Панка Пелишек. Днес тя развива таланта на младите музиканти като ръководител на департамент „Музика“ в НБУ и почетен професор в ВУЗ-а , както и като Председател на Настоятелството на НМУ „Любомир Пипков“ – София. „Когато трябва да се помогне, по всякакъв начин се помага- Да се работи с млади талантливи пианисти е изключителна привилегия. Те се отблагодаряват със своите ярки успехи- това ме радва  много, че съм създала и възпитала истински музиканти-пианисти“, подчертава Моллова. „Станало е нарицателно, че един педагог не концертира. Нашите педагози оставят само в педагогическата дейност, а е важно човек сам да свири, а не чрез ръцете на своите ученици. За мен това не е достатъчно за един музикант. Ако те свирят повече, за самите ученици ще бъде по-ясно за какво става дума“, счита тя.

„Аз нямах намерение да празнувам тази годишнина… Много по-важно е каква фраза правим като свирим, отколкото да мислим колко години имаме зад гърба“, заяви проф. Моллова.  „Музиката е в нотите и всеки ги чете както е научен, възпитан и каквото представлява като музикален интелект и талант. Затова музиката е велико изкуство, защото е отворена по всякакъв начин към всички изпълнители. Това е прекрасно“, допълни тя.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с проф. Милена Моллова ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.