Кой ще дирижира 64-тия Виенски оперен бал?

Днес в Щатсопер

Всяка година Балът във Виенската щатсопер е едно от най-очакваните и бляскави събития, което се радва на международно признание. Той представлява своеобразен връх в сезона на баловете в австрийската столица, където се провеждат около 450 бални вечери, като неслучайно виенчани наричат този период от годината “петият годишен сезон”. Множество знаменитости от света на музиката и културата, бизнеса и политиката, науката и спорта присъстват на пищното тържество, което преминава под звуците на Оркестъра на Виенската щатсопер и с участието на балета на авторитетната институция.

Тази година на диригентския пулт бе предвидено да се качи британецът Даниел Хардинг. 44-годишният маестро обаче трябваше да отложи своето участие поради сериозно заболяване в неговото семейство. Организаторите успяха да убедят друг негов колега да поеме ръководството на празничната програма. “Балът на баловете” ще премине под палката на американеца Джеймс Конлон, който неотдавна трябваше да дирижира постановката на операта “Вълшебната флейта”  на тази сцена. Случайно или не, тази година темата на бала е “Царицата на нощта”, вдъхновена от споменатото Моцартово произведение. Увертюрата към този оперен шедьовър ще прозвучи на откриването на прочутия бал. За неповторимата музикална  атмосфера ще допринесат Аида Гарифулина и Пьотр Бечала. Очарователното руско сопрано ще участва за втори път на Виенския оперен бал, след изявата си през 2015г., а талантливият полски тенор ще пее за първи път на официалното събитие. В програмата ще прозвучи арията “Sempre libera” от операта “Травиата” от Верди, както и романс от операта “Тоска” на Пучини.

След официалното откриване предстои танцът на дебютантите, в който ще се включат 144 двойки от 11 държави. На главите на дебютантките ще стоят изящни диадеми със 72 кристала Сваровски, които са специално изработени от дизайнера Кристиан Лакроа. За първи път две дами от Германия са одобрени от организационния комитет да се явят като двойка по време на танците, което е прецедент за балната вечер.

Търсачите на любопитни моменти от бала насочват погледите си към ложата на 87-годишния строителен предприемач Рихард Лугнер. Там трябваше да бъде олимпийската шампионка от Ванкувър Линдзи Вон, която е отказала да бъде негова дама на бала почти в последния момент. Достоен заместник ще бъде италианската филмова легенда Орнела Мути, потвърдиха от Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена.

Преобразяването на салона за зрителите на Виенската щатсопер в бална зала започва два дни преди събитието. В деня след дългоочаквания бал, 3500 деца от цяла Австрия ще посетят едно от двете представления на операта "Вълшебната флейта" на Моцарт в балната зала, а впоследствие операта ще се върне към обичайния си ритъм на работа. За да посетите Бала във Виенската щатсопер, трябва да се снабдите с билети, чийто цени започват от 315 евро, а за ложите варират от 13 300 до 23 000 евро. Миналата година оперният театър е спечелил 4,7 млн. евро приходи от събитието, като е платил 3,6 млн. евро на фирмите, включени в организацията.

Припомняме ви, че Балът на Виенската щатсопер е основан през далечната 1877 г. в рамките на тогавашната Австро-Унгарска империя. Той е възстановен през 1956 г., след края на Втората световна война.