Оркестърът от епохата на Просвещението- в полза на околната среда

С влак вместо със самолет

Оркестърът от епохата на Просвещението обяви, че ще пътува с влак вместо със самолет по време на предстоящото си турне до Полша и Унгария, като част от ангажимента си да стане неутрален от въглеродните емисии.

Оркестровите турнета имат значим принос за емисиите от парникови газове, като авиацията допринася за 2% от въглеродните емисии в света. Избирайки да пътуват с влак, музикантите от състава ще намалят емисиите от въглероден диоксид с над 15 000 метрични тона.

„Много съм горда, че съм част от организация, която е готова да не замърсява, да чисти и да носи отговорност за въздействието от своята дейност“, заявява изпълнителният директор на Оркестъра от епохата на Просвещението Криспин Уудхед. „Направихме задълбочен анализ на въздействието ни върху въглеродните емисии през настоящия сезон 2019-2020 и сме решени да направим положителни промени. В този случай, действията говорят по-силно от думите", допълни тя.

Решението да се транспортират с влак ще направи пътуването на оркестрантите по-малко удобно и по-скъпо, като времето за пътуване до Будапеща се увеличава от 2,5 часа със самолет на 24 часа. Въпреки това, въпреки неудобствата и финансовите последици (пътуването ще доведе до дефицит в бюджета), от Оркестъра от Епохата на Просвещението са гласували помежду си да предприемат тази стъпка, за да намалят въздействието, когато е възможно.

„Всички са се подписали в полза на тази революционна промяна в турнето. Трябваше да се случи, но не е лесно“, каза водачът на състава Маргарет Фолтлес. „Климатичната аварийна ситуация изисква действия заедно с разговорите и всички сме наистина горди, че ръководството и бордът на оркестъра подкрепи искането на музикантите да направят стъпки в подкрепа на по-екологични и по-устойчиви турнета", посочи тя.

Видеоператорът на Оркестъра от епохата на Просвещението Дзен Грисдейл ще заснеме пътуването и ще сподели наистина как оркестърът се стреми да стане по-зелен. „Някои от видеоклиповете ни имат над 2 милиона гледания“, коментира Грисдейл. „Ако 2 милиона души видят този филм и бъдат насърчени да намалят своя въглероден отпечатък върху природата дори и с малко, тогава просто помислете какво може да бъде въздействието“, добави той.

Съставът ще свири на 21 февруари във Филхармония Шчечин в Полша, а на 28 февруари  - в Националната концертна зала „Бела Барток“ в Унгария.

Припомняме ви, че Виенските симфоници взеха аналогично решение, с което да бъдат в полза на околната среда.