Китайският пианист Ян Фанг: „Преди и след мой концерт данните за коронавируса рязко се променят“

Говори възпитаникът на Тибоде

„Всеки ден следя информацията, която се актуализира непрекъснато броя на жертвите и засегнатите от коронавируса в Китай. Дори преди и след мой концерт забелязвам, че данните се променят рязко и бързо“. Това заяви в ефира на Класик ФМ китайският пианист Ян Фанг. Преди броени дни той гостува в България в рамките на фестивала „Зимни музикални вечери“ в Пазарджик. Фанг изпълни Първия клавирен концерт на Чайковски в съпровод на Симфоничния оркестър на Пазарджик под диригентството на Юри Медияник (Русия). 22-годишният пианист, роден в Сямън, Китай, е очарован от българската публика, която намира за топла и гостоприемна Кариерата му е свързана с редица благородни инициативи. Той е поканен от градското правителство на Сямън да изнесе самостоятелен концерт, за да отпразнува номинирането на града за Трад на световно наследство от ЮНЕСКО. През юни 2018 г. Ян Фанг дебютира в Orvis Auditorium в Хаваи на  концерт за набиране на средства, които са  насочени към Световния фонд за природата (WWF). През 2020 г.  домакин на първия благотворителен в полза на фондацията Chinawith Shoulder Action, където събира  повече от 25000 долара за финансиране на талантливи музиканти. „От дете си мечтая, след като порасна, да се опитам да направя най-доброто, за да им помогна, колкото мога“, признава Ян Фанг. Този рецитал сбъдна мечтата ми. Подготвяхме го три месеца преди да се осъществи и сега се обогатих. Ние, музикантите, често обикаляме по света и когато се приберат, се заключват у дома и може да не репетират по цял ден. Смятам, че за музикантите е важно да се огледат в света, който ги заобикаля. Те трябва да мислят какво да биха могли да предложат в полза на обществото“.

Когато е на 5 години и половина, Ян Фанг започва музикалното си пътешествие с преподавателката по пиано г-жа Сяою Ванг. На 8 години започва обучението си в университета Сямън проф. Шухуа Чен. Музикалният талант на Ян Фанг привлича вниманието на пианиста Ченцун Ин и става негов ученик. В края на 2013 г., Фанг решава  професионално да се отдаде на музиката и се премества в Бостън, където посещава училище за изкуства в Walnut Hill и Консерватория Нова Англия, като учи при пианиста Александър Корсантия. На следващата година Ян Фанг се премества в Лос Анджелис, където посещава Музикалната академия в Colburn School, учи при д-р Мьонгжоу Лий и взема уроци при пианиста Жан-Ив Тибоде. „Жан-Ив Тибоде е олицетворение на пианизма“, споделя Ян Фанг. „Той беше чудесна личност, скромен, смирен, непретенциозен. Смятам, че големият музикант трябва да бъде на първо място покорен, а Тибоде е именно толкова смирен музикант, какъвто не съм срещал никога до сега“

Ян Фанг е удостоен с редица награди, но в колекцията му прави впечатление Златния медал на Международния клавирен конкурс „Шопен“, проведен по повод 200 години от рождението на композитора. „Има толкова големи,отлични, талантливи пианисти в един и същ конкурс и всеки от тях заслужава медал. Мисля, че съм бил просто късметлия. Даже си спомням, че едва не се разплаках по време на едно от изпълненията на мой конкурент в надпреварата, така че просто съм извадил късмет“, признава Фанг.

Приветстван като „изключително надарен пианист“ от пианиста Борис Берман след музикална изява в The Colburn School,  Ян Фанг е забележителен музикант, за когото тепърва ще се говори.Неговото кредо е красноречиво: „Мисля, че музиката е най-великата сила, когато я обикнете“.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Ян Фанг ще откриете в звуковия файл под снимката вляво.