Мелбърн се готви за мащабната Осма симфония на Малер

Мелбърн се готви за мащабната Осма симфония на Малер

Дирижира сър Андрю Дейвис

Мелбърн е мястото, където английският маестро сър Андрю Дейвис е на особена почит. Той е диригент – лауреат на Симфоничния оркестър на Мелбърн, работил е от 2009г. с австралийския ансамбъл, а през тази есен подготвя изпълнението на Осмата симфония на Густав Малер. „Симфония на хилядата“, която рядко се изпълнява в нейния истински мащаб от осем солисти, детски хор и два смесени хора, заедно с огромен петорен оркестров състав– тъй както е била замислена от самия Малер през 1906г., ще звучи на 24 октомври 2020г. в MargaretCourtArena в Мелбърн. Сър Андрю Дейвис е инициаторът на това голямо музикално пиршество, което ще бъде първото по рода си в Австралия от десет години насам и което е завършека на неговия Малеров симфоничен цикъл, започнат със Симфоничния оркестър на Мелбърн още от 2014г. Подобно начинание диригентът имаше и преди около 35 години, но тогава изпълни всички симфонии на австрийския композитор със Симфоничния оркестър на Торонто. По повод предстоящото изпълнение на Симфония № 8, най-монументалното произведение на Малер, създадено само за осем седмици през лятото на 1906г., от оркестъра припомнят думите на автора: „Опитайте се да си представите, че цялата Вселена започва да звъни и да звучи. Това вече не са човешки гласове, а планети и въртящи се слънца…“ Концертът се афишира още от миналия октомври като „музикален празник, по-голям от живота“ и „музикалното събитие на годината за Мелбърн“, включително и заради пристигането на изпълнители от САЩ, Обединеното кралство, Европа, Азия и други места на Австралия.

„У Малер има едно страхотно усещане за природата, което много малко композитори ти дават. Усещаш силата на земята някак в неговата музика. Начинът, по който той използва оркестъра, е изключително колоритен– тръгва от най-интимните нежни моменти, когато използва съвсем малко инструменти, и стига до най-гигантските кулминации. Силата, красотата, нежността и дълбочината на емоциите със сигурност са тук, но също и мощта на природата, която обвързва всичко заедно. Природата е някакъв вид наше избавление и аз самият вярвам в това!“– казва Андрю Дейвис – „Разбира се, това ще бъде последната глава от пътуването, което оркестърът и аз предприехме през всички симфонии на Малер…“ 

Симфоничният оркестър на Мелбърн е най-старият професионален симфоничен оркестър в Австралия. Той съществува от 1906г., когато е бил основан от АлбертоЗелман /1874–1927/, австралийски диригент, родом от Мелбърн, чийто баща със същото име епристигнал в страната от италианския град Триест, като директор на оперна трупа. Това е първият австралийски оркестър, който е свирил в чужбина – през 1965г. и първият, който е дебютирал в прочутата Карнеги хол – през 1970г.