За „Реквием“ на Моцарт на 13 февруари в зала „България

За „Реквием“ на Моцарт на 13 февруари в зала „България" разказват Виолета Радомирска и Михаил Михайлов

Виолета Радомирска и Михаил Михайлов

Солистите Беса Лугичи, Виолета Радомирска, Михаил Михайлов, Ивайло Джуров са селекцията на маестро Найден Тодоров за концерта на Софийската филхармония, който ще се състои на 13 февруари 2020 г. в зала “България”. Ценителите на класическата музика ще се насладят на разтърстващият „Реквием“ на Моцарт. В програмата е включен и Концерт за кларинет и оркестър № 2 на Карл Мария фон Вебер със солист двукратната носителка на наградата "ЕCHO Klassik" Шарон Кам.

„Реквием” на Моцарт ще звучи във втората част на концерта на Софийската филхармония. В изпълнението ще участва Националния филхармоничен хор. В творбата на гениалния автор солистите се третират предимно ансамблово, което я прави новаторска за времето си.

„Неслучайно това е най-известното произведение на Моцарт. Освен с всички „маркетингови трикове“ като това че не е дописано, че е последното и че символизира смъртта на композитора,то е едно от най-красивите и най-малки форми, писани от него“, заяви мецосопраното Виолета Радомирска в ефира на Класик ФМ радио. „Десетки са записите, но невероятното усещане да се чуе тази музика на живо не може да се сравни с нищо друго. Хорът играе съществената роля в това изпълнение и хармонично и полифонично застъпен по великолепен начин“, каза още тя. Мецосопраното Виолета Радомирска е една от най-талантливите съвременни български певици. Гастролите й през последните години включват концерти в Швейцария, Австрия, Германия и други. През сезон 2018-2019 г дебютира в Миланския оперен театър "Ла Скала" в постановката „Електра” от Рихард Щраус.

„„Реквием“ на Моцарт не е само едно тъжно произведение. То носи много светлина, мъдрост и философия“, сподели тенорът Михаил Михайлов. В едно от писмата до баща си Моцарт пише, че е открил, че смъртта е естествения изход от живота и се е научил да я приема. Това можем да го чуем в самото произведение. Винаги съм усещал в него една романтична точка, че човекът е в центъра. Характерно е за музиката на Моцарт е, че е неземна, а в „Реквием“ нещата са много човешки, земни, лични“, посочи оперният певец, когото публиката помни от онцерта на примата Соня Йончева в зала “България” в края на миналата година.

Носителят на множество български и международни отличия Ивайло Джуров (бас) е четвъртият солист в изпълнението на „Реквием”. Джуров е артист с активна международна кариера, като поканите за негови участия идват най-често от Австрия, Германия, Белгия, Гърция, Холандия, Франция, Испания, САЩ и др.

Сопраното Беса Лугичи, откритие на Христина Ангелакова, специализира в Италия, където работи със световнопризнати оперни певци и диригенти. През последните години Лугичи гостува многократно на различни сцени и фестивали в Германия, Косово, Франция, Хърватия, Македония.

За цялостното усещане за концерта за ценители на 13 февруари отговаря диригента и директор на Софийска филхармония Найден Тодоров. През годините големият български музикант дирижира стотици симфонични концерти, оперни и балетни спектакли с различни оркестри и оперни състави в Австрия, България, Германия, Италия, Испания, Португалия, Великобритания, Румъния, Сърбия, Македония, Косово, Полша, Чехия, Словакия, Турция, Русия, Израел, Египет, Китай, Южна Корея, САЩ. Дирижира солисти като Анджела Георгиу, Соня Йончева, Джошуа Бел, Райна Кабаиванска, Вадим Репин, Максим Венгеров, Сара Чанг, Юрий Башмет и др. Участва в международни кросоувър проекти, между които поредица концерти с Джон Лoрд (Дийп Пърпъл), специални проекти с американската поп-певица Анастейша, Дуги Уайт (Рейнбоу) и концерти със звезди от мюзикъла като Анна-Мария Кауфман, Стив Балсамо, Касия Ласка. През 2019 Disney организира първото голямо концертно представяне на „Междузвездни войни“ („Star Wars: In Concert“) в най-големите градове в Китай с участието на Софийска филхармония и Найден Тодоров.

Билети за събитието на 13 февруари ще откриете на касата на зала „България“ и в мрежата на Ивентим, а цените са от 15 до 25 лв.

За Мирела Френи, за грижата за музикантите и културния живот в Швейцария, както и за конкурса „Опералия“ и предстоящите професионални ангажименти разкриват Виолета Радомирска и Михаил Михайлов в интервюто на Георги Митов-Геми, разположено в звуковия файл под снимките вляво.