На 84-годишна възраст почина Мирела Френи

In memoriam- "Кристално огърлие" от България

На 84-годишна възраст в родния й град Модена почина легендарната италианска оперна прима Мирела Френи. Смятана за дете – чудо на своето време, още на 10-годишна възраст Мирела Френи участва в радиоконкурс с ария от „Мадам Бътерфлай“ и го печели.

Майка и се труди в тютюнева фабрика в Модена заедно с майката на бъдещия знаменит тенор Лучано Павароти. Мирела и Лучано са връстници и са имали обща дойка, която ги е обгрижвала, докато майките им работели. По-късно съдбата ще я определи за постоянна партньорка на Павароти както на сцената, така и в звукозаписното студио.

Професионалният й дебют е през далечната 1955г. в Модена. Тогава едва 19-годишна тя изпълнява трудната партия на Микаела от операта „Кармен“ на Бизе. Оттук насетне пътят и е белязан с непрекъснати успехи. През 1958г. Мирела Френи печели конкурс за ролята на  Мими от операта „Бохеми“ на Пучини в Театро Реджио в Торино.  Впоследствие сключва брак с пианиста, диригент и педагог Леоне Маджера, от когото ражда дъщеря – Микаела, която днес е известен адвокат в Модена.

Френи осъщестява международния си пробив през 1960 г. в Глайндбърн. През 1961г. дебютира в „Ковънт Гардън“ в ролята на Нанета във „Фалстаф“ на Верди. Година по-късно е дебютът и в Миланския оперен театър „Ла Скала“. През 1965 г. пее за първи път в Метрополитън опера в ролята на Мими, а по-късно и изиграва и Лиу в „Турандот“, Маргарита във „Фауст“ и Жулиета в „Ромео и Жулиета“. Участва и във филма „Мадам Бътерфлай“ заедно с Пласидо Доминго под диригентството на Херберт фон Караян и режисурата на Жан-Пиер Понел. През 1976 г. се снима във филма на Понел „Сватбата на Фигаро“ в ролята на Сузана.

След раздялата с Леоне Маджера през 1981 г., Френи се омъжва за Николай Гяуров, с когото живее близо три десетилетия. За него това е втори брак, след този със Златина Мишакова, която е майка на двете му деца. Френи и Гяуров основават центъра Centro Universale del Bel Canto във Виньола, където водят майсторски класове. Изтъкнатото сопрано продължава общото им дело, след смъртта на световноизвестния български бас, който издъхна в ръцете и през 2004г.

Певицата е носителка на десетки звания и награди. Френи приключва професионалната си кариера на сцената с операта „Орлеанската дева“ във Вашингтонската национална опера на 11 април 2005г. в ролята на Йоана. Въпреки това, тя продължаваше да преподава до преди повече от година, когато прекъсна педагогическата си дейност заради крехкото си здраве.

Своите спомени за забележителното сопрано споделиха както официални институции в Италия, така и някои от колегите й от световните сцени. Оперният певец Роберто Аланя бе лаконичен във Фейсбук, където написа „Сбогом, Мирела“. За разлика от него „с най-дълбоко възхищение“ вчера в профила си в социалната мрежа Анджела Георгиу написа: „С огромна тъга научих новината, че Мирела Френи -легендарната оперна певица и един от най-значимите артисти в историята на оперния свят, е починала днес.  Публиката и всички изпълнители, които я обичат, скърбят за нея. Тя е един от най-великите артисти на всички времена, с дълга кариера, белязана от участия на всички големи сцени по света, а дискографията, оперните екранизации и партньорства на сцената с най-важните оперни артисти, диригенти и режисьори служат за отправна точка.  Мирела Френи е школа и пример за следване от всички поколения артисти. За мен Мирела Френи е идол, обичала съм я и винаги ще я обичам.“

„Мила моя Мирела, сърцето ми е разбито“,  започва съобщението си Пласидо Доминго. Испанският тенор и диригент публикува много общи снимки с оперната певица и написа на италиански език: „Колко емоции преживяхме заедно! Мислите ми се връщат към многобройните ни изпълнения, към филма „Мадам Бътерфлай“, към споделения смях, към магията на твоя глас и ненадмината музикалност. Имах честта да те познавам професионално и да бъда твой приятел в живота. Сбогом, скъпа Мирела! Винаги ще бъдеш с нас. Твоята звезда винаги ще блести в музикалните небеса и в сърцата ни“.

„С Мирела Френи не си отива просто едно от най-ярките сопрани на световната сцена. Тя бе незабравим глас и изключителна личност. Това е загуба за целия италиански културен пейзаж , за областта Емилия Романя и за Модена- градът, в който се роди една великолепна артистична връзка с другия велик глас от тези земи, незабравимия Лучано Павароти“, сподели областния управител Стефано Боначини, цитиран от италианската преса.

„Един великолепен глас от Модена си отиде-  жена, артист и приятел, която е носила името на нашия град в света с високо вдигната глава и е приемала аплодисменти за своето изключително изкуство ". Това заяви кметът на Модена Джан Карло Муцарели в съболезнователния си адрес към близките на оперната прима. „Модена и хората от Модена - добави кметът – я помнят и ще я запомнят с огромна чест. Тя все още ще живее с нас, където се е родила и е избрала да живее; тук, където е дала много и е обучила млади таланти от целия свят;  тук, където Общинският театър я посрещна на сцената си в редица главни роли, включително на незабравимата Мими от операта „Бохеми“, изпята с дългогодишния й приятел Лучано Павароти през 1967 г. Мирела допринесе по невероятен начин  с дългата си и престижна кариера,  за да поддържа жива връзката между града и изкуството и за това всички ние сме й благодарни“, споделя градоначалникът на Модена.

Преди да почине, от България бе изпратен специален почетен знак във връзка с наближаващата й 85-годишнина, която за съжаление не успя да доживее.  На домашния й адрес в Модена близките на Мирела Френи получават „Кристално огърлие“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, което носи логото на организацията, гравирано върху кристалната повърхност, прикрепена за лента с българския трикольор. Призът се присъжда както на българи, така и на чужденци. В аванс бяха изпратени специални поздравления за предстоящия й юбилей от Плевенската филхармония, Старозагорската опера, режисьорът Светозар Донев и оперетната ни легенда Арон Аронов,  Дамският литературен салон  „Евгения Марс“ с председател актрисата Божидара Цекова, като поздравителен адрес подготвяше и Варненската опера- всички те без да очакват толкова скорошния трагичен край на италианската оперна прима. Поклон пред паметта й!

Чуйте повече за изпратения почетен знак от интервюто на Георги Митов-Геми с инициатора, журналистката Елиана Митова, в звуковия файл под снимките вляво.