Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” в Пловдив навършва 75 години

Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” в Пловдив навършва 75 години

изкуство в Пловдив на 75 години

От днес Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” в Пловдив стартира отбелязването на своя 75-годишен юбилей с поредица от ярки концерти и музикални събития през 2020г. Тържествата ще започнат тази вечер с Патронния празник на училището /10 февруари/, както и с традиционния ежегоден концерт на зрелостници, които ще бъдат солисти на Оркестъра на Държавна опера – Пловдив. На диригентския пулт ще се качи Константин Добройков, а събитието ще се проведе в концертната зала на Дома на културата „Борис Христов” в Града на тепетата. На същото място, но на 31 май,  ще се състои и Официалния тържествен юбилеен концерт с  участието на всички представителни формации и ансамбли на училището.

Богатият културен афиш на учебното заведение включва концерт на възпитаниците, които понастоящем са инструменталисти от световна величина. На 22 юни в училищната концертна зала „Добрин Петков”  ще свирят Ясен Тодоров – цигулка (САЩ) и Саркис Балтаян – пиано (САЩ), които ще представят програма под надслов „250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен”. Институцията, която от 1995г. носи името на бележития български диригент Добрин Петков, ще организира и  „Пролетен концерт на преподаватели” (24 март), „Балетен спектакъл „45 години балетни класове” (30 април), „Среща на поколения“ – концерт на сборен симфоничен оркестър с участието на бивши и настоящи възпитаници на Пловдивското музикално училище (15 юли) и „Коледен концерт на Симфоничния оркестър на училището” (9 декември). В рамките на юбилея НУМТИ „Добрин Петков” ще осъществи и два международни музикални проекта – съвместен оркестров проект с Музикалното училище в Женева, Швейцария (април – май, Женева – Пловдив) и концерт под патронажа на Посолството на Япония в Република България (28 ноември, концертна зала „Добрин Петков”). Предстои и провеждането на 7-то издание на Клавирния конкурс „Шуман – Брамс” (12 – 15 ноември), включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерството на културата на Република България.

 Равносметката на прага на 75-тата годишнина за директора Нели Попова-Коева показва забележителни постижения и устойчиво развитие с поглед в бъдещето. „Освен успехите на учениците и възпитаниците, които са успехи и на нашите колеги, защото те работят от сърце, също така е важна и материалната база. Имаме одобрен идеен проект за ремонт на 4-тия етаж, защото не ни стигат класните стаи и кабинетите. Ние сме първото музикално училище с концертен орган в залата. Благодарна съм и на колеги, родители и ученици, че кой с каквото може надгражда, подобрява материална база, участия, концертни турнета и т.н“, посочи Нели Попова-Коева в ефира на Класик ФМ радио. Тя допълни, че част от учебните пространства се намират и в Музикалния дом „Нена Михлюзова“, предоставен от преподавателката за образователни цели, а апартаментът на учителката по немски Гина Иванова все още не е ремонтиран, за да бъде определен за ведомствено ползване.

 Въпреки трудностите, Нели Попова-Коева смята, че за решаването им са нужни приемственост, отговорност и любов. „Всичко идва от възпитанието вкъщи. Когато децата имат подкрепата у дома и когато има режим, дисциплина и труд, за тях е по-лесно…. Оценяваме, че като са заети при нас и се занимават с изкуство, липсва тази агресия сред нашите ученици, за която слушаме по медиите…. При нас има една много толерантна среда с ученици от 1 до 12 клас. По-големите се грижат за по-малките, показват им как трябва да се държат. За всичко им помагат, което ни прави щастливи и доволни“.

С вяра във всеотдайната работа на педагозите и в развитието на таланта на възпитаниците си Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” в Пловдив посреща 75-тата си годишнина. Може би техния пример ще бъде последван, за да я има така желаната качествена промяна в обществото и средата, в която живеем. На добър час и през следващите 75 години!

Интервюто на Георги Митов-Геми с Нели Попова-Коева – директор на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ – Пловдив ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.