Максим Цеков – младият Паганини от „Цигулар на дявола“ с първи рецитал в София

на дявола“ с първи рецитал в София

Днес, 7 февруари 2020г., от 19.00 часа в зала „Оборище 5“, известна още като бившата сграда на Музикалното училище в София, ще се състои първият рецитал на цигуларя Максим Цеков и пианистката Софи Друмел пред българската публика. Ценителите на класическия звук ще се насладят на творби от Бах, Сибелиус, Прокофиев, Пярт.  „Искаме да разкажем историята на Арво Пярт и композиторите, които в студентските му години в Москва през 60-те години на миналия век, са оказали въздействие върху него сега и в онова време. В началото той е писал с цитати от Бах, а след това музиката на Сибелиус и Прокофиев също му е повлияла“, разкри в ефира на Класик ФМ Максим Цеков. Той и Софи Друмел се запознават по време на оркестров лагер през 2015г. при изпълнението на Концерта за 4 цигулки от Антонио Вивалди. Четири години по-късно вече интерпретират сонати на Брамс и Бетовен в музеите на Виена. „Не сме се карали досега. Добре се разбираме и работата ни е доста продуктивна“, подчертава Друмел.

Траен отпечатък върху формирането им като музиканти оказват изявените преподаватели, при които научават тънкостите на музикалното изкуство. „С Дина Шнайдерман се запознах на 5-годишна възраст след една продукция на българското училище в Дом „Витгенщайн“, спомня си Максим Цеков, като непрестанно следва съвета й - „важното е всичко да идва отвътре, да идва естествено“. Освен това, любимият му учител и ментор е дългогодишният концертмайстор на Виенските симфоници Иван Димитров. От своя страна, Софи Друмел изучава цигулка при Бенямин Шмид в Залцбург и е възпитаничка на проф.Хинтерубер във Виенския университет по музика и сценично изкуство. След дебюта си като солист през 2017г. в Музикферайн, Виена, тя е солист на различни музикални формации в Европа и Азия, но привлича вниманието с австралийските цигулари Брет Янг и Еди Чен, известни като дуото TwoSet Violin. Нейните изпълнения с тях постигат над 5 милиона гледания в YouTube и Instagram. „Много лесно може да се предадат посланията им. Не само професионални музиканти гледат тези видеоклипове, а и аматьори и по този начин достигат до по-широк кръг публика“, признава Друмел.

Както вече ви информирахме, 18-годишният музикант покори 18-тото издание на престижния Международен конкурс за цигулари „Клостер Шьонтал” в Германия през  2019г., като се класира първи, но бе удостоен и със специална награда за най-добра интерпретация на творба от Й.С.Бах. Максим Цеков е и многократен лауреат на държавния австрийски конкурс „Прима ла Музика” както и на реномирания конкурс за млади австрийски цигулари „Музика Ювентутис”, където през октомври 2017г. свири в Шуберт залата на Виенската Концертхаус. През 2017г. заедно с братята Линус и Фабиан Кьоринг, Максим Цеков печели конкурса на лятната музикална академия „Allegro Vivo“ и първа награда за камерна музика.

Специално място в кариерата му заема участието във филма „Цигулар на дявола” ("The Devil's Violinist“). Лентата разкрива историята на Николо Паганини, а главната роля е поверена на световноизвестния цигулар Дейвид Гарет. Едва 10-годишен, Максим Цеков се превъплъщава в образа на малкия Паганини. Талантливият ни музикант участва в Летните музикални седмици, организирани от Jeunesses Musicales International, а организацията получава запитване от режисъора Бърнард Роу за младо дарование, което да изиграе отговорната роля. За целта се явява на кастинг във Виена, като за броени часове е одобрен. Впоследствие се озовава на снимачната площадка в Торино, като общува отблизо със знаменития Гарет. „Той отдели 1 час, за да си говорим. Беше ми интересно. Каза ми кои произведения трябва да свиря за моето развитие като цигулар. Свирих пред него и той ми даде някои съвети“, разказа Максим Цеков.

„Много обичам да свиря пред публика, защото имам директен контакт с нея. Трудно е да имаш същата енергия и мотивация, когато свириш пред камера. За мен е важен контакта между изпълнител и слушател“, допълни той.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с цигуларя Максим Цеков и пианистката Софи Друмел ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.