„8 сезона любов

„8 сезона любов" от Кварто и Георги Андреев - премиера

14 февруари, Зала „България", 19.00ч.

„И ето, пак пристига пролетта! Жужат пчелици, птици са запяли.

Потоци ромолят, цъфтят цветя. Зефир полъхва, с топъл дъх ги гали.“

Как би звучала поезията с музика? Това са стиховете, по които Вивалди пише „Годишните времена“ – цикъл от четири „кончерти гроси“, който отдавна е сред най-обичаните произведения за всички времена.

През годините има стотици различни концепции в изпълненията на тази барокова творба, но сега българските музиканти от Кварто подготвят едно събитие, което несъмнено ще остане в световната музикална история – „8 сезона любов“ със сезоните на Антонио Вивалди и българските сезони на Георги Андреев. На 14-ти февруари в Зала „България“ ще бъдете обгърнати с любов от музика - любов към живота, към природата, към красотата.

„Комбинацията от Вивалди и Пиацола не ми допада. Много често сме я свирили. Пиацола представя бандитските улици в Буенос Айрес в началото на 20 век, а Вивалди мисли за съвсем други неща. Искаше ми да има още едно произведение,, което да е свързано с природата, танците и радостта от живота. Това беше причината да търся непрекъснато нещо друго, с което да се съчетае Вивалди. Докато свирихме „Балканска носталгия“, си мислех дали Георги Андреев не може да напише български годишни времена“, заяви цигуларят и създател на Кварто квартет Иван Пенчев в ефира на Класик ФМ радио.

От своя страна, композиторът Георги Андреев си припомни началото на създаване на новото произведение. „Първата ми реакция беше „А! Годишни времена? Ооо… има толкова Годишни времена – на Вивалди, на Пиацола, на Чайковски. После си казах защо не, тъй като такова нещо не съм правил. Така започнах да мисля в посока да са свързани неделимо и изцяло с българската традиция, звучност, ритми и интонации, характерни за нашата народопсихология и музика. Същевременно да има някакви препратки и „закачки“ с Вивалдиевите „Годишни времена“, но не цитати.

„Сезони и ритуали от България" е четиричастен концерт за цигулка, струнни и чембало, вдъхновен от „Годишните времена" на Антонио Вивалди, има подобна "кончерто гросо" структура, но е изградено върху български интонации, метроритмики и характерни ладове. Всяка част е свързана с конкретен ритуал или дейност, която се извършва в конкретния годишен сезон, пряко свързан с българските традиции. Има и целенасочени препратки към стила и звуковата характеристика на Вивалди, но всичко е пречупено през творческата призма на композитора и дълбоко свързано с българския фолклор.

 „Сезони и ритуали“ започва с „Игнажден“, в който, по думите на Андреев, „има лек намек с коледарска звучност на втори план, като излъчва студ". Втората част е озаглавена „Цветница“ , а третата -  „Жътва“, която „носи носталгично, любовно, замечтано настроение“. Според композитора, „в „Гроздобер“ съзнателно съм търсил към испанска звучност, вкарана в неравноделен размер за кратко, защото в Испания, и в България е характерно винопроизводството и това е ритуал, който граничи със свещенодействие…Иска ми се във всеки един концерт на който и да е оркестър  да има българско произведение, независимо от кой период, за да бъде пропорционално както присъствието на българска музика в концертните афиши, така и за да има стимул към композиторите да пишат повече“, признава Георги Андреев.

„Сезони и ритуали от България“ е написано специално за Иван Пенчев и Кварто-музикантите, като, според цигуларя, напомня на „Испанска симфония“ от Едуар Лало. Пенчев сподели, че че това е „първият проект, който е продаден в чужбина преди да сме го изпълнили“. Следващите изпълнения предстои да се осъществят в Дубай и в Швейцария.

Премиерата предстои - на 14 февруари 2020г. от 19.00ч. в Зала "България"! Билети ще откриете на касата на залата и в мрежата на Ивентим.

Програма:

Антонио Вивалди - „Годишните времена" - "Пролет" - "Лято"  - "Есен" - "Зима$

Георги Андреев - „Сезони и ритуали от България" (премиера) - "Игнажден" - "Цветница" - "Жътва" - "Гроздобер"

Солист: Иван Пенчев (цигулка)

С участието на Евгений Николов (цигулка), Емилия Миндова(цигулка), Стефан Врачев (чембало), Калина Андреева (контрабас)