Откриват фондация на името на Монтсерат Кабайе

Днес

Днес, 6 февруари 2020г., ще бъдат поставени основите на  частна фондация, която ще носи името на великата испанска оперна прима Монтсерат Кабайе, съобщават от Театър „Лисеу“ в Барселона. На събитието ще присъстват  Монтсерат Марти  Кабайе Клаус – дъщеря  на сопраното и нейна „дясна ръка“, която ще ръководи новата организация; председателят на Гран Театре дел Лисеу Салвадор Алемани и артистичния директор Виктор Гарсия де Гомар, както и артистичния директор на Театро Реал  Жоан Матабош. Целта на организацията е да се поддържа жив спомена за живота и творчеството на изтъкнатото сопрано и да се насърчава преподавателската дейност, насочена към подкрепа на младите таланти в оперното изкуство чрез стипендии и специализирани майсторски класове.

Първата задача на фондацията е да възстанови Международния конкурс за оперно пеене „Монтсерат Кабайе“, който се организираше от Община Сарагоса в сътрудничество с оперната певица, наричана  още от сънародниците си " Гласа на Испания" и смятана за наследница на Мария Калас. През последните години събитието се провеждаше както в Сарагоса, така и в Андора. Музикалната надпревара прекъсна съществуването си преди четири години, което бе оправдано с решението да не се предоставят публични средства на лица или дружества , осъдени за данъчни престъпления /какъвто е и случая с Кабайе/.

Въпреки това, 16-то издание на конкурса ще се състои на 6 октомври 2020г. в Театър „Лисеу“  – точно две години след кончината на дивата. Следващото издание ще бъде на 7 октомври 2021г. в Кралския театър в Мадрид, като ще продължи традицията на провеждане на различни локации.