Предстои първото пълно издание с всички творби на Рахманинов

Рахманинов

В родината на Сергей Рахманинов се подготвя пълното издание с произведенията на композитора. Това ще бъде първото подобно цялостно издание и за тази цел обединяват усилията си две институции – Руският национален музей на музиката и Руското музикално издателство. На 31 януари 2020г. те подписаха споразумение от национален характер – за първи път в историята ще бъдат публикувани пълните музикални съчинения на Сергей Рахманинов/1873-1943/, предаде ТАСС. Проектът е посветен на 150-годишнината на композитора, която ще бъде широко чествана в света през 2023г.

Пълното издание ще съдържа 50 тома. За да бъде съставен максималния обем от нотни материали, Руският национален музей на музиката ще предостави на Руското музикално издателство всички свои документи, свързани с творчеството на автора. Към проекта ще бъдат привлечени специалисти и от двете институции, както и водещи експерти, изследващи от години музиката на Рахманинов. Съществен дял от тази научна работа ще представлява изучаването и разшифроването на нотните чернови на композитора, както и публикациите на първите редакции на онези негови композиции, които не са били издавани приживе. Михаил Бризгалов, генерален директор на Руския национален музей на музиката, заяви: „Именно сега, в навечерието на крупната юбилейна дата, ние се радваме да обявим началото на един толкова важен за световната музикална общност проект, като първото пълно издание със събраните съчинения на Сергей Рахманинов. Занапред предстои дълга и усърдна работа. И ние се надяваме, че за 2023г. ще можем да представим всички томове от клавирната поредица събрани творби, а също да издадем и първите редакции на Втория и Третия концерти за пиано на Рахманинов“.

Работата върху този амбициозен проект е започнала още през 2002г. и досега са публикувани общо 11 тома. За тях, в съобщение от Руския национален музей на музиката, четем: „Първите томове от събраните произведения на Рахманинов, публикувани през последните години, са признати от международната общност като отговарящи на най-високите световни стандарти за качество. В средите на професионалните музиканти изданието спечели титлата „най-добро издание на Рахманинов”.