Първата дама, дирижирала в “Арена ди Верона”, пристигна у нас за концерта си със Софийската филхармония

Маестра Кери-Лин Уилсън

Този понеделник, 3 февруари, се състоя първата репетиция на световнопризнатата маестра Кери-Лин Уилсън и Софийската филхармония.  Дамата, водила най-големите оркестри в света, пристигна в слънчева София, нетърпелива да се срещне с Националния ни филхармоничен оркестър. Още в първите минути диригентът и музикантите си допаднаха, а г-жа Уилсън не спря да очарова с деликатното си поведение, професионализъм и колегиално отношение.

От краткият престой на маестра Уилсън в София научихме, че тя обича да плува и да ходи пеша. По този начин тя  изминава разстоянието от хотела  си до зала “България”, като  трупа впечатления от забележителностите в центъра на столицата ни. Споделя възхищението си от катедралата “Св. Александър Невски” и от акустиката на зала “България”.

Очарователната дама не крие от колегите си във филхармонията, че разбира голяма част от думите им, защото владее отлично говорим и писмен руски. Гордее се със славянските си корени, любимата ѝ книга е “Престъпление и наказание” на Достоевски, а голямата ѝ страст е руската поезия.

Израснала в Уинипег, Канада, където от малка учи флейта, пиано и цигулка, още като студентка в "Джулиард" Кери-Лин Уилсън асистира на Клаудио Абадо на фестивала в Залцбург. На въпроса, който често ѝ задават “Какво е усещането една дама да дирижира огромен оркестър?”, тя с намигване отговаря, че когато оркестърът е добър, чувството е като да шофираш луксозен автомобил.

В свое интервю Кери-Лин Уилсън споделя, че първият компакт-диск с класическа музика, който е чула и обикнала  е “Концертът за цигулка” на Йоханес Брамс.  Това е едно от произведенията, които ще дирижира  в зала "България" на 6 февруари, а солист в него е младото дарования от Сеул цигуларката Нанджу  Лий. В програмата на концерта е включена и 4-тата симфония на Бетовен.

Билети за срещата с изключителната Кери-Лин Уилсън в зала "България" са налични на касата на залата и в мрежата на Eventim, а цените са от 12 до 25 лв.