Оперният Бал в Земперопер със скандална награда за президента на Египет

Организаторите в Дрезден

Организаторите на ежегодния Оперен Бал в Земперопер- Дрезден бяха подложени на остри критики, след като взеха решение да присъдят свое отличие на държавния глава на Египет Абдел Фатах Сиси, съобщава „Дойче веле“. В мотивите се посочва, че на 7 февруари президентът трябва да бъде удостоен с Орден „Св. Георги“ за  „принос към политическата стабилност на Египет, както и за насърчаване на културата и образованието". Миналата неделя официална делегация е отпътувала за Кайро, която да запознае предварително президента Сиси със същността на този приз, и да му го поднесе. Той изрази благодарността си за оказаната чест и приветства сътрудничеството с Оперния бал в Земперопер чрез египетските културни институции. По думите му, през 2020г. предстои откриването на един от най-модерните оперни театри в Египет, Голям музей на Египет и Музей на египетската цивилизация. Връчването на Ордена „Свети Георги“ е ключов момент от празненството. С това отличие биват награждавани „онези, които като Свети Георги са били на страната на доброто в света“. Предишни носители са били руския президент Владимир Путин /2009г./, Кралицата на Швеция Силвия /2014г./ и румънския държавен глава Клаус Йоханис /2017г./

Критиките  в Германия не закъсняха, имайки предвид слабите показатели на защитата на човешките права, жестоките репресии, потискането на антикорупционното движение през 2019г., както и нивото на свободата на словото и печата в страната. Тези причини се изтъкват като неподходящи от редица медийни личности и артисти. Телевизионната журналистка Юдит Ракерс заяви, че не желае да бъдe водещ на събитието, като подчерта, че е „силно раздразнена“ от избора на организаторите да връчат ордена на Сиси. Певецът Роланд Кайзер заяви, че все пак ще остане на мястото си на ко-водещ, но би се отказал от него, ако „предварително съм знаел кой ще бъде удостоен с отличието“.

Първоначално организаторите заявиха, че решението се основава на културата, а не на политиката. Изправен пред натиска от страна на обществото обаче, ръководителят на организационния екип Ханс-Йоахим Фрей призна, че изборът е "грешка". Въпреки това, не става ясно веднага дали се планира да бъде отменено решението или поканата до президента на Египет да присъства на бала. Организаторите зачитат желанието на журналистката Ракерс и „напълно разбират" нейното решение да се откаже от събитието.

Германският обществен телевизионен оператор MDR също разкритикува действията на организаторите на Оперния бал в Дрезден, изтъквайки „сериозните репресии срещу журналистите и непрекъснато нарастващите ограничения на свободната мисъл и свободата на печата под властта на Сиси“. Те допълниха, че все пак ще излъчат бала по телевизията, както е планирано по-рано, но „без да показваме церемонията по награждаването в ефир“.