Маестро Саймън Ратъл: „Брекзит ще убие концертните турнета"

Диригентът

Сър Саймън Ратъл все още не може да повярва, че Брекзит, който нарича „ужасната грешка“, всъщност се случва. Маестрото, който напусна Берлинската филхармония, за да ръководи Лондонския симфоничен оркестър, никога не е крил факта, че не би се завърнал във Великобритания, ако е знаел, че Брекзит може да превърне родината му в „самостоятелно изграден културен затвор“.

„Лондонският симфоничен оркестър винаги е бил европейски оркестър още от самото си начало преди 100 години", разказа Ратъл пред Агенция Франс Прес, като припомни името на първия му диригент - германеца Ханс Рихтер. След като Брекзит настъпи в петък в полунощ, Ратъл не вижда начин да прекрати европейските турнета. „Практическите трудности ще бъдат огромни, защото никога не е имало никакво планиране за Брекзит ", каза диригентът, чиято заразяваща страст към класическата музика и оптимизмът му печели феновете от цял ​​свят. „Винаги, когато попитаме (правителствени служители) каква ще бъде ситуацията с пренасянето на инструменти от държава в държава, отговорът е: „Съжалявам? Нямаме представа“. Имаме три или четири плана за действие в извънредни ситуации за всяко турне сега“, посочи диригентът, който през юли ще води Лондонския симфоничен оркестър на прочутия фестивал в Екс ан Прованс в Южна Франция.

„Миналият петък свирихме във Франкфурт, а в събота бяхме в Париж. Ако всички инструменти трябва да бъдат проверявани ... няма начин да стигнат навреме от едната страна до другата. Митническите проверки и попълването на формуляри отнема средно 15 часа, което означава, че животът ни по време на турне става напълно различен", подчертава Ратъл. Според сър Саймън, „това са малки проблеми в сравнение с това каква ще бъде доставката на храни и лекарства. Ние сме един малък бизнес сред стотици хиляди, които зависят от Европа", смята той.

Диригентът заявява, че възниква проблемът със статута на музикантите от Лондонския симфоничен оркестър, които са от 26 държави - 18 от тях европейски, а основният гост-диригент Франсоа-Ксавие Рот е французин. „Аз бях с оркестъра в деня на вота през 2016 г. и хората плачеха“, спомня си Ратъл, който официално пое ръководството на състава през 2017 - година след референдума за Брекзит. „Всъщност не можахме да започнем репетицията, преди да проведем голяма дискусия. По-възрастните британски музиканти бяха най-емоционални за това, което се случва с нашата страна."

С музикантите Брайън Ено, Рита Ора, Деймън Албърн и Боб Гелдоф, Ратъл подписа отворено писмо до бившия британски премиер Тереза ​​Мей през 2018 г., предупреждавайки, че Брекзит ще причини непоправими щети на културното влияние на Обединеното кралство. „Единствената подкрепа, която получихме, беше солидарността, която европейските концертни зали показаха“, заяви 65-годишният маестро, чиято съпруга е чешкото мецосопрано Магдалена Кожена.  „Те казват, че „искаме да направим повече с вас, а не по-малко. Но ще бъде ли лесно? Абсолютно не", коментира Ратъл. Той неведнъж е споделял, че Европа винаги е била вдъхновение за него, както и за неговите близки. „Децата ми са европейци, живяхме в Германия. Всички очакваха да имат европейски живот. Ще бъде по-лесно за децата ми да влизат и излизат от Европа, отколкото ще бъдат за мен“, допълва диригентът.

Същевременно неговият колега Андрю Манзе заяви пред вестник в Хамбург, че е получил шведско гражданство, за да остане в ЕС. Той каза, че доверието му в демокрацията е разклатено. 54-годишният Манзе живее основно в Стокхолм, но кандидатстваше за овакантения пост на музикален директор в Ливърпул.