Гласове на надеждата

– артисти във времена на потисничество

„Гласове на надеждата– артисти във времена на потисничество“. Това странно на пръв поглед заглавие е избрано от ръководството на Карнеги хол, Ню Йорк, като име на нов фестивал, който ще бъде представен след една година – през пролетта на 2021г.  Какво, според организаторите, ни казва подобно заглавие? Те се интересуват от хората на изкуството и онези творби, които те сътворяват в ситуации, когато светът наоколо никак не е благосклонен. Когато само на пръв поглед отсъства възможността за създаване на изкуство, но въпреки това, то се ражда. „Този фестивал изследва ролята на артистите във времена на несправедливост и изучава творбите, за които те са почувствали, че трябва да създадат“, поясняват от Карнеги хол. На фокус са темите за „способността на артистите да устояват“ и „жизнеутвърждаващата сила на музиката и изкуствата –във времена на потисничество и тирания“. Предвидени са общо 16 концерта в Карнеги хол, чиято програма варира от оркестрова и камерна музика, до фолклор и съвременен джаз. По отношение на емоционалното въздействие, става дума за„музика, която е вдъхновение за промяна и повдига човешкия дух“. Обхвата на фестивала ще бъде разширен и от други събития из целия Ню Йорк, като изложби, представления, беседи, филмови прожекции, което приобщава към идеята и някои водещи културни и академични институции в града.

„Способността на човешкия род за надежда, смелост и съпротива в лицето на невъобразимото“. Тази действително важна тема, която поставя фестивалът, вдъхновява легендарния струнен квартет „Кронос“. Той ще гостува с концерт, на който ще представи творбата „Черни ангели” /от 1970г./ на родения през 1929г. американски композитор Джордж Крам, написана като отзвук от войната във Виетнам. Националният симфоничен оркестър, Вашингтон, с неговия музикален директор Джанандреа Нозеда ще покаже избрани откъси из операта на Прокофиев „Война и мир“, композирана след германското нашествие в Русия през 1941г., но изобразяваща друго нападение върху родината му – това на Наполеон от 1812г. /по романа на Толстой „Война и мир“/. Концерт №1 за пиано и оркестър на Шостакович, написан в годините на кървавия режим на Сталин, също е избран в програмата на американския оркестър и тук солистът ще е южнокорейският пианист Сънг-Джин Чо, лауреат на конкурса „Шопен“ от 2015г.

Сред първите гости на фестивала „Гласове на надеждата– артисти във времена на потисничество“, който ще се проведе от март до май 2021г., е и известната немска певица и актриса Уте Лемпер. Тя ще изпълни песни, които говорят за „вдъхновяващата смелост на композитори и поети, създали музика въпреки ужасите на гетата и концлагерите по времето на Холокоста“. Именитият познавач на старинната музика и изпълнител на виола да гамба Жорди Савал също ще гостува в Ню Йорк, за да добави към програмата на фестивала и музика от пределите на някогашната тиранична Османска империя, защото за самия него Балканите са „едновременно богато средище, но и театър на драматични конфликти“.