Заради коронавирус оркестри отменят изяви в Китай

Концертни зали затварят врати

Заплахата от неизвестния коронавирус в Китай ще принуди един от авторитетните американски оркестри да отмени своите концертни изяви, предвид нарастващия брой жертви и заразени. Бостънският симфоничен оркестър под ръководството на Андрис Нелсонс се подготвя за азиатската си обиколка, която е планирана от 6 до 16 февруари 2020г. В зависимост от продължителната сила на вируса и мерките, които се считат за необходими, е възможно всички или поне един от 8-те планирани концерта, които трябва да се проведат в Сеул, Тайпе, Хонконг и Шанхай, да бъдат отменени. Това са част от градовете, засегнати от опасния вирус, посочва ежедневника „Бостън Глоуб“.

Все още няма официална позиция на Бостънския симфоничен оркестър, но вероятно ще бъде спазено предупреждението на правителството на САЩ, което посъветва своите граждани да не пътуват до Китай, освен ако това не е наложително.

Междувременно стана ясно, че концертните зали в Хонконг и Шанхай вече са затворени, като програмите на оркестрите, които ще свирят в тях се отлагат. В Пекин заключиха Националния център за изпълнителски изкуства, а в 11-милионния град Ухан, провинция Хубей, където е огнището на заразата, музикалните събития, организирани в концертната зала „Кинтай“, няма да се провеждат до 28 март.

Хонконгският културен център, който е една от „спирките“ в турнето на Бостънския симфоничен оркестър, обяви, че отменя всички свои дейности от 29 януари. В съобщението се казва: „За да се приведе в съответствие с нивото на реакция съгласно „План за подготовка и реакция при ново инфекциозно заболяване от значение за общественото здраве“ и за да се избегне събирането на хора в обществени пространства, музикалният институт ще бъде временно затворен, а програмите и дейностите ще бъдат отменени до по-нататъшно уведомление“. Така двата концерта на Хонконгския филхармоничен оркестър, насрочени за 31 януари и 1 февруари, отпадат на този етап. В тях бе планирано участието на австрийския пианист Рудолф Бухбиндер като солист в програма с творби от Бетовен, дирижирана от Яап ван Звейден.

Световната здравна организация обяви международно извънредно положение, съобщават информационните агенции. Според последните официални данни в Китай са регистрирани 132 смъртни случая, а броят на заразените е достигнал 7711. 

Според публикция на италианския вестник „Ла Република“, Академията „Санта Чечилия“ в Рим освобождава всички азиатски студенти от класовете си, включително китайци, корейци и японци, както и студенти от съответните страни, уязвими от коронавируса. На 5 февруари е планирано посещение на лекар, като студентите, при които не бъде открита заразата, ще могат отново да посещават занятията си. 1335 студенти от 42 държави, включително 81 азиатци, учат в музикалната институция. Сред тях са 33 южнокорейци, 32 китайци, 11 японци и двама филипинци и тайванци и един севернокореец. Критиките към тези мерки не закъсняха. Общата забрана за преподаване на азиатски студенти е безсмислена и нарушава студентските права. Италианската преса обвини Академията „Санта Чечилия“ в „психоза“.