Музиканти, нагърбили се с необичайни политически ангажименти

В Русия и в Мозамбик

Обоистка беше назначена за министър на културата, а пианист ще работи върху основния закон на своята страна. Това са само два от най-скорошните примери, които показват, че действащи музиканти могат да бъдат ангажирани за държавни дела. В Мозамбик президентът Филипе Нюси назначи обоистката Елдевина /Кика/ Матерула за министър на културата и туризма, а в Русия Владимир Путин даде правомощия на пианиста Денис Мацуев да работи върху изменения в конституцията на Руската федерация.

Елдевина /Кика/ Матерула заема новия си министерски пост в африканската държава след дългогодишна работа като обоист в симфонични оркестри в Португалия, основно в Симфоничния оркестър Porto Casa da Música, където доскоро бе първи обой. Но освен това, тя създава и ръководи музикален образователен проект в родината сии работи за сформирането на първия симфоничен оркестър там.„Никога не съм се стремяла да бъда министър. Но моят стремеж винаги е бил да помогна на Мозамбик и ето защо правя всичко това с проекта Xiquitsi“, казва тя за онлайн портала Club of Mozambique. Xiquitsi е музикален фестивал, основан от нея през 2013г. с цел да интегрира и обучава деца и млади хора в неравностойно положение, чрез колективно музикално образование. За работата й по този проект тя получи медал „Орден за заслуги“ от президента на Португалия през 2016г. А за новия й политически пост, като министър на културата и туризма в Мозамбик, Елдевина Матерула споделя: „Не бих могла да бъда по-щастлива, защото това несъмнено е признание за професионалната работа, която съм вършила в Мозамбик, при това без да съм в нито една политическа партия!“

Новата изпълнителна власт на Мозамбик встъпи в длъжност на 19 януари 2020г. след избори, проведени през октомври миналата година, а на 15 януари президентът Путин предложи да бъдат направени поправки в конституцията на Руската федерация. Създадена беше работна група за предложения върху измененията на основния закон и сред поканените в сферата на културата бе пианистът Денис Мацуев. Той, заедно с генералния директор на Ермитажа Михаил Пьотровски и председателя на Съюза на театралните дейци Александър Калягин, засега са предложили да бъде направено допълнение към статута на руската култура, чрез включването на следната формулировка: „Културата на Русия е уникално наследство на многонационалния народ. Тя се подкрепя и защитава от държавата“.