Щефан Дор от Берлинската филхармония: „Мисля, че човек трябва да умее да вижда какво се случва зад кулисите, да реагира и да се вписва в ситуациите“

Валдхорнистът свири тази вечер

Тази вечер на сцената на зала „България“ ще се качи водачът на валдхорновата група на Берлинската филхармония Щефан Дор. За втори път той ще бъде солист на Софийската филхармония и ще изпълни Втория концерт за валдхорна от Рихард Щраус. Тази вечер ще премине под диригентската палка на Йоханес Вилднер, като във втората част ще прозвучи Симфония №4 от Роберт Шуман.

„Вторият концерт за валдхорна е написан през 1943г.  В творбата трудно може да се улови времеви поток и няма никакъв отзвук от това, което става през тази година. Същевременно демонстрира всички възможности на валдхорната като инструмент- нюансите, техническите прийоми. Модерността отсъства. Това е един късно романтичен концерт“, сподели Щефан Дор в ефира на Класик ФМ.  

Емоциите на самия музикант се дължат не само заради изпълнението на едно от последните значими произведения на композитора Рихард Щраус. Валдхорнистът се подготвя за световна премиера, която предстои през следващата седмица с Берлинската филхармония. За първи път публиката в немската столица ще чуе Концерт за валдхорна, написан от Ханс Абрахамсен. „Когато беше в Берлин, го попитах дали има възможност да напише това произведение, тъй като знаех, че той е и валдхорнист. Творбата е готова и аз съм изключително развълнуван“, допълни изявеният музикант.

На 19-годишна възраст Щефан Дор е избран за концертмайстор на групата на валдхорните във Франкфуртската опера и започва солова кариера с оркестъра на Байройтския фестивал, филхармонията на Ница и Германския симфоничен оркестър на Берлин. През 1993 г. става водещ валдхорнист на Берлинската филхармония, а през 2009 г. – водач на валдхорнистите в престижния оркестър. Неотдавна той заемаше и още един ключов пост - председател на Берлинската филхармония с 5- годишен мандат. „Това е един много демократично устроен оркестър. Много хора в структурата ни изпълняват различни длъжности“, коментира валдхорнистът. „Оркестърът е основан през втората половина на 19 век. Преди това се е наричал Билзише Капеле по името на ръководителя г-н Билзен. Той заплащал все по-ниски хонорари и те решават да основат нов оркестър. В това начинание те срещат съпротивата на г-н Билзен, който има възможности да наеме всички концертни зали в Берлин, за да възпрепятства участията им. От своя страна, музикантите се обединяват и отстояват правата си срещу него. От този момент нататък, освен от директора и управленското звено,  оркестрантите винаги взимат участие в решенията за това какво да се свири, кой да бъде гостуващия диригент и  къде да се отиде на турне“, разказва Щефан Дор. „Когато си избран за Председател на Берлинската филхармония, по съвместителство трябва да бъдеш председател на Клуба на спонсорите, Клуба на приятелите на оркестъра и на Академията към оркестъра….Едно от най-важните неща, които научих, е да не се опитвам да контролирам това, което не може да се контролира, и да бъда спокоен. Мисля, че човек трябва да умее да вижда какво се случва зад кулисите, да реагира и да се вписва в ситуациите“, допълни изтъкнатият музикант.

За работата си с именити диригенти, за кариерата си в света на камерната музика и за подготовката на Берлинската филхармония за отбелязването на 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен, чуйте в интервюто на Георги Митов-Геми с Щефан Дор в превод на Юлиан Собаджиев, разположено в звуковия файл под снимката вляво.