Световни авторитети ще журират първия Международен кларинетен конкурс в България

Награден фонд: 50 000 лв.

Авторитети от световна величина ще бъдат жури на първия Международен кларинетен конкурс у нас, който носи името на проф. Сава Димитров – основател на българската школа. Събитието ще се проведе от 20 до 26 април 2020г. в София в пет състезателни категории според възрастта на изпълнителите. Общият награден фонд, който включва парични и предметни награди, е близо 50 хил. лева.

Председател на журито е проф. Филип Купер - Първи кларинетист на оркестъра на Парижката национална опера от 1984 година насам, който се изявява и като солист в Берлинската филхармония, Миланската скала, Чешката филхармония, Симфоничния оркестър на Баварското радио, Московския симфоничен оркестър, полския оркестър Sinfonia Varsovia, Orchestre de Paris, Orchestre National de France и др. Към него ще се присъедини и българинът доц. д-р Вангел Тангъров, когото родната публика помни като първи кларинетист на Софийската Филхармония, а който в момента е преподавател по кларинет в Тексаския щатски университет и първи кларинетист на Операта в Остин, Mid-Texas Symphony и канадския Симфоничен оркестър Виктория. В състава на журито е и проф. Антонио Тинели – световноизвестен музикант с десетки международни награди, а понастоящем преподавател и координатор на школата по кларинет в Консерваторията „Н. Пичини” в Бари и артистичен директор на различни музикални събития. Сред членовете са и проф. Емил Вишенеску – преподавател в Националната музикална академия в Букурещ и първи кларинетист на George Enescu Philarmony, проф. Джуро Пете, който е водещ преподавател по кларинет в Сърбия, и Павлин Панайотов – възпитаник на българската школа с над 20 години международна музикална кариера, а в момента преподавател и създател на първия училищен кларинетен оркетър в Чехия.

“За нас е огромна чест и гордост, че успяхме да привлечем такива имена и наистина световнопризнати музиканти в журито на първия Международен кларинетен конкурс “Проф. Сава Димитров”. Това е доказателство за високия ранг на музикалното събитие, което организираме, и че България може да има кларинетен конкурс от световно ниво. За това ще допринесе и наградният фонд, който е съизмерим с този на водещите конкурси по света и включва два модела от най-високия клас инструменти на водещия производител за победителите в две от категориите.”, обясни проф. д-р Сава Димитров, председател на Организационния комитет и внук на основателя на кларинетната школа у нас. Той уточни, че до април ще бъдат обявени и още членове на международното жури.

Конкурсът се организира от Фондация “Проф. Сава Димитров” и Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” в партньорство с Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Столичната община, Съюза на българските композитори, Софийската филхармония и Българското национално радио.

За всяка от петте състезателни категории има обявен ясен регламент, като участие могат да вземат музиканти родени след 1 януари 1994 година с предварително записване. Онлайн регистрацията е до 15 февруари или до 15 март в зависимост от категорията.

“Въпреки че това е първо издание на конкурса, вече имаме сериозен интерес от музиканти от цял свят – от Балканите до Китай. Имаме регистрирани участници от Хърватия, Израел, Русия, Литва и други държави. Вече имаме записвания и от България, но ми се иска да видя наистина силно българско участие и да покажем таланта и потенциала на нощото школа”, сподели още проф. д-р Сава Димитров и припомни, че намерението на организаторите е конкурсът да стане традиционен и да се провежда на всеки две години.

Конкурсната програма през април ще бъде отворена за публика. За българските ценители журито ще изнесе специален концерт, а събитието ще завърши с гала концерт на лауреатите със симфоничния оркестър на Софийската филхармония.

Още информация за конкурса можете да намерите на:

https://clarinetcompetition.savadimitrov.com/

Още информация за членовете на журито можете да намерите тук.

Чуйте подробности от интервюто на Радостина Узунова с проф. д-р Сава Димитров от НМА- инициатор на конкурса, внук и съименник на изтъкнатия кларинетист, което ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.