НДК представя „Ах, този мюзикъл” с образци от последните 50 години в жанра

НДК представя „Ах, този мюзикъл” с образци от последните 50 години в жанра

От 27 януари до 4 февруари

От 27 януари до 4 февруари 2020 г. в НДК ще се проведе кинопоредицата „Ах, този мюзикъл“. Домакин на събитията ще бъде единствено столичното кино Люмиер Лидл . В него почитателите на жанра ще видят най-запомнящите се образци от последния половин век, сред които култовите класически заглавия от 70-те години като „Ах, този джаз” и „Кабаре” на режисьора Боб Фоси, „Брилянтин” на Рандал Клайзър и “Исус Христос суперзвезда” на Норман Джуисън. Почитателите на мюзикъла обаче ще се насладят и на най-новите заглавия, сред които удостоеният с 6 награди „Оскар” „La La Land”, както и една от най-нашумелите и рекламирани продукции на 2019 г. – „Котките” на режисьора Том Хопър. Неговият прочит събуди противоречиви мнения от страна на публиката и критиката, което е още една причина почитателите на мюзикъла на Андрю Лойд Уебър да видят най-новата екранизация.

„Много обичаме мюзикъла. Жанрът доставя удоволствие да се гледа на голям екран. Всички филми ще бъдат показани с реставрирани копия, така че се надявам изживяването на зрителите да бъде наистина уникално“, заяви програматорът Владимир Трифонов в ефира на Класик ФМ радио.

Отличеният с 8 награди „Оскар” филм „Кабаре”, по мюзикъла на Джон Кандър, ще даде началото на кинопоредицата на 27 януари от 19:00 ч. Чрез историята на фриволната певица Сали /в ролята Лайза Минели/ и нейното обкръжение, Боб Фоси предлага на широката публика фин анализ на един от най-мрачните епизоди в световната история. Музикалните изпълнения са стилизирано ехо на частните и историческите събития, а Церемониалмайсторът, като хор от древногръцка трагедия, ги представя с дълбокомислен и саркастичен коментар. 

Филмът „Исус Христос Суперзвезда”  ще представи живота на Христос като човек от плът и кръв – нещо, което съвсем малко филми се осмеляват да направят.   В изпълнението на Тед Нийли той изглежда объркан на моменти от статута си на първата суперзвезда, а визията на филма е изключително зрелищна. Персонажите непринудено разказват своята история, сякаш не става дума за крайъгълния камък на християнската религия, а за кариерата на обещаващ млад мъж. Лентата ще бъде показана на 28 януари от 19:00 ч. „Едноименната рок опера на Андрю Лойд Уебър е хит на всички сцени и тази екранизация е своевременна. Филмът е режисиран от Норман Джуисън, който е екранизирал „Цигулар на покрива"", споделя Владимир Трифонов.

Забавен, привидно маниерен, но също така ироничен, дори пародиен, „Брилянтин” печели с лекота сърцата на публиката. Филмът на режисьора Рандал Клайзър създава протесков портрет на цяла една епоха, избягвайки злонамерената подигравка. Сюжетът смесва младежки главоболия с класическите елементи на мюзикъла и романтичната комедия по американски. Ритъмът ще ви увлича със симпатия и деликатност в любовната история и танцовата надпревара на Дани и Санди на 29 януари от 19:00 ч. 

Само ден по-късно – на 30 януари от 19:00 ч., любителите на седмото изкуство ще могат да проследят хаотичния живот и саморазрушителния край на твореца Джо Гидиън във филма „Ах, този джаз” на режисьора Боб Фоси. „Ах, този джаз” излъчва безспорно очарование, въпреки че подчертаната болезненост, характерна за филмите на Фоси, достига връхната си точка. Суров и тъжен като завещание, този безкомпромисен портрет на един завършен егоист с изключителна кариера и провален личен живот напомня също за режисьора в криза от „Осем и половина” на Фелини.

Във филмовата селекция е и култовият мюзикъл от 1980 г. „Блус Брадърс” на режисьора Джон Ландис, който доказва, че мюзикълът може да бъде  смешен,  увлекателен и екстравагантен. В „Блус Брадърс” е и една от малкото роли на Кари Фишър в най-силните й години, освен тази на принцеса Лея в „Междузвездни войни”. Това лято се навършват 40 години от създаването на филма, който и днес продължава да печели сърцата на милиони хора по света. Тихата лудост, която движи братятa Джейк и Елууд, ще Ви позволи да споделите чудесни моменти на забавление и хлапашко удоволствие, перфектно съчетали комичния екшън и отличните музикални изпълнения. „В лентата легендите на соул музиката Джеймс Браун, Арета Франклин и Рей Чарлс имат уникални музикални номера. Режисьорът разказва, че по време на снимките през 80-те години тази музика почти не се слуша, докато на мода е диско музиката, което е засенчило тези великани на соула", коментира Владимир Трифонов. Прожекцията е на 31 януари.

Сред заглавията, които се отличават в афиша на кинопоредицата, е и мюзикъла „Романс и цигари”. В него участва цяло съзвездие от актьори, сред които Джеймс Гандолфини, Сюзън Сарандън, Кейт Уинслет, Стийв Бушеми и Кристофър Уокън. Вълшебен и различен от любовните истории, които сме свикнали да гледаме, „Романс и цигари” е филм, който бяга от холивудските клишета с дръзка оригиналност, изненадваща сексуалност, искрени емоции и анархична свобода. Лентата разказва за една оцеляла, но изпълнена с горчивина любов, звучаща едновременно като фарс и романс, която предизвиква добрия вкус с циничност, смекчена от виталност и неочаквана нежност. „Филмът е от 2005г. и е бил в конкурса на Кинофестивала във Венеция“, допълва програматорът на „Ах, този мюзикъл". Прожекцията на филма е на 1 февруари от 19:00 ч.

Най-новият мюзикъл, който предизвика истинска вълна от разностранни емоции и поради това определено си заслужава да бъде видян – „Котките” по мюзикъла на Андрю Лойд Уебър - ще бъде излъчен на 2 и 4 февруари от 19:00 ч. Във филма режисьорът Том Хупър събира на едно място неизвестни актьори и звезди като Джуди Денч, Дженифър Хъдсън, Йън Маккелън, Тейлър Суифт и Идрис Елба. „Не знам защо „Котките“ отнесе толкова незаслужени негативни критики. Това е майсторска екранизация по мюзикъла на Андрю Лойд Уебър, режисирана от Том Хопър с вещина и стил и със страхотна актьорска игра. Публиката тепърва ще ги преоткрива“, пояснява Владимир Трифонов.

На 3 февруари носителят на 7 награди „Златен глобус” и обичан от мнозина „La La Land” ще ви пренесе в приказната история на Миа и Себастиан. Неочаквано и извадено от конкретиката на сюжета, всяко музикално изпълнение на чудесните Ема Стоун и Райън Гослинг обобщава ситуацията на героите, създава настроение и отправя намигване към класическа сцена в жанра.

Тематичната седмица „Ах, този мюзикъл” продължава традицията за развитие на фестивала Киномания след успешния формат Танц Филм Фест, който представи подбрана селекция от филми, свързани с класическото и модерно танцово изкуство.

Вижте цялата програма ТУК

Интервюто с програматора Владимир Трифонов, осъществено от Георги Митов-Геми, ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.