HAPPY BIRTHDAY MOZART! с Кварто квартет, Димо Димов и приятели

29 януари 2020г., Зала "България", 19:00ч.

Забележителни музиканти се срещат на 29 януари 2020г. от 19.00ч. за рождения ден на великия композитор в голямата Зала "България". Кварто квартет, Димо Димов (пиано) и Филхармоничен духов квинтет.

На 29 януари, два дни след рождената дата на Волфганг Амадеус Моцарт, известният български камерен състав Кварто Квартет - част от състава на Софийска филхармония, ни кани на едно музикално пътешествие, което предстои да ознаменува рождението на един от безспорно най-великите творци, раждали се някога. Към музиката на Моцарт е желателно да посягат артисти, заразени от любовта към този композитор, от неговия дързък, непокорен дух, надраснал своето съвремие и битие.

За Кварто обаче, музикалното съпреживяване навръх рождените дни на титани като Моцарт или Бетовен, е традиция. За тяхната вярна публика е съвършено ясно, че декември и януари са месеци в репертоарната програма на известния ни квартет, наситени с изключително богат и илюстративен подход към наследството и посланието на тези две незабравими личности.

Предстои да се насладим както на по-известни произведения, така и на неизпълнени до момента на родна сцена шедьоври на музикалното изкуство. Концертът предстои да започне с голямо предизвикателство към опитните ни изпълнители: увертюрата към операта "Вълшебната флейта", преработена за струнен квартет от Кристиян Байер.

Следва да бъде подчертано специалното участие на дългогодишния партньор на квартета  -талантливия български цигулар Иван Въгларов, който предстои да влезе във виртуозен музикален двубой с примариуса на квартета Иван Пенчев.

Следва изпълнение на Клавирен квартет №2, където на пианото ще партнира с присъщия си изтънчен музикантски вкус и дълбоко отношение към този музикален изказ проф. Димо Димов. Неговата любов към творчеството на великия Моцарт също е известна отдавна.

"Нонетът" е произведението в програмата, което ще прозвучи за първи път на българска сцена и ще постави ново предизвикателство пред нашите музиканти - да творят на голямата сцена на Зала "България" със същия замах, с който и в по-малка камерна формация.

А, когато под името на великия Моцарт стои и второ, също толкова велико име на друг гений, този път наш съвременник - Жан Франсе, предизвикателството придобива сериозни измерения. В оригиналния замисъл на Моцарт, това произведение фигурира като Квинтет за четири духови инструмента и пиано, но Жан Франсе предава щафетата от пианото на струнен квинтет, преразпределяйки ролите в това произведение и търсейки нови измерения на таланта на вечния гений.                                                 

Ще се насладим на изпълнение на Валентин Методиев - обой, Димитър Московски - кларинет, Красимир Костадинов - валдхорна, Мартин Стоянов - фагот, Иван Пенчев - цигулка, Иван Въгларов - цигулка, Татяна Тодорова - виола, Димитър Тенчев - виолончело, и Лена Карни - контрабас. Както обикновено на концертите на Кварто, след официалната програма за публиката предстоят закачливи изненади. В това обаче също няма нищо странно - където присъства духът на наследството на Моцарт, там усмивката е задължителна и съвсем оправдано очаквана.

Билети на цена 15 лв. на касата на Зала "България" и в мрежата на Ивентим