„Арфата разказва

„Арфата разказва" - за втори път в Литературен клуб Перото- НДК

Тази вечер от 19.00ч.

Днес, 22 януари, от 19:00 часа проектът „Арфата разказва“ ще се проведе за втори път в Литературния клуб „Перото“ на НДК, след като миналата година успя да препълни културното средище.

На сцената ще се качат арфистките Кохар Андонян и Илияна Селимска, Освен изпълнения на класически арфи, в този втори поред концерт ще бъдат включат и келтски арфи, които в последните години добиха изключителна известност. Тези инструменти се отличават с нежна, подобна на съвременната арфа звучност, но по-тихо и с типичното за Ирландия звучене.

„Искаме да се обърнем към широката публика, да популяризираме нашия инструмент, както и келтската арфа“,заяви Кохар Андонян в ефира на Класик ФМ радио. „Има възраждане към келтската арфа. Освен с качествата си, тя е мост за младите музиканти на 5-6 годишна възраст, които да продължат да се развиват на професионална голяма педална арфа“, подчерта тя.

Ето защо в програмата са включени традиционни ирландски пиеси, но и едни от най-стойностните произведения за арфа, сред които La Gimblette на Бернар Андре. Един от акцентите в музикалната вечер са произведенията на две жени-композитори: Хенриет Рение, виртуозна арфистка и преподавателка,  живяла в края на 19 век, и Жермен Тайфер, която умира на 101 години и твори до последния си дъх.  „Това са реализирани жени през своята епоха, което е рядкост за своето време“, разказва Илияна Селимска. За концертно участие в Страсбург през ноември 2019г., тя открива нотните текстове, които са написани от жени-композитори. „На пръв поглед са лесни пиеси, но като започнеш да свириш, забелязваш спецификата. Ние заложихме на кратките форми и мисля, че е добър вариант за възприемането на хората, които ще дойдат“, добави Селимска.

Двете арфистки са подготвили и поредица от творби от испаноезичния свят. В програмата присъства композиторът Херардо Гомбау Гера и неговата възхитителна композицияApunte betico“, която пренася публиката в регион от Южна Испания, който надхвърля границите на днешна Андалусия. Испанската нишка се допълва от „Гранада“ от Исак Албенис. Изкушение за ценителите ще бъде „Танго“ от Карлос Салседо. „Той е новатор, който въвежда всички тези 37 похвати и ефекти,  които придават голям колорит в изпълнението. Той е французин, но емигрира в САЩ, където създава собствена школа“, коментира Кохар Андонян. Вечерта ще завърши с творби на кубинския композитор, педагог и изпълнител на парагвайска арфа Алфредо Роландо Ортис - “Habanera Gris” и “Merengue Rojo”.

Кохар Андонян и Илияна Селимска са възпитанички на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ с много концерти зад гърба си на родната и международна сцена.

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касите на Билетен център – НДК, онлайн на tickets.ndk.bg и на място, час преди събитието, на цена от 12 лв.

Какво още споделиха арфистките Кохар Андонян и Илияна Селимска в предаването "Сутрешно кафе с Геми", чуйте в звуковия файл под снимките вляво.