Затварят ли Операта в Дюселдорф?

Затварят ли Операта в Дюселдорф?

Ще има ли нов оперен театър в града?

Оперният театър в Дюселдорф, който е част от структурата на „Дойче опер на Рейн“,  ще трябва да бъде затворен за пет години за ремонт, съобщават световните медии.

Наводнението през отминалия ноември доведе до редица повреди в оборудването на зданието и разкри дълбоки структурни дефекти, поради което специалисти вече изготвят анализ за вариантите за обновяване. Сега експертите се опитват да определят какво би било по-добре за Оперният театър в Дюселдорф: продължителна реновация или напълно нова сграда.

В случай на обновяване, сградата трябва да бъде затворена за период от пет години и значително да се разшири. Това би означавало значително навлизане в разположената наблизо градина.

Възможност за построяването на нов концертен комплекс, за което се заговори през пролетта на миналата година, предстои да се обсъди от общинските власти през февруари 2020г., а прогнозните изчисления на разходите тепърва ще се правят през март. Настоящият план за обновяване е изпратен от архитектите  Стефан / Фабре, които се занимават с реновиране на Фестивалния театър на Байройт. Грубите сметки показват, че ще бъде необходима двуцифрена сума в милиони евро само за обезопасяване и обновяване на разрушените части от покрива и фасадата, а за цялостен ремонт се изисква трицифрена сума в милиони евро. За сравнение в нов концертен комплекс в Осло са вложени 550 милиона евро (без вътрешното обзавеждане), а за Франкфуртските опера и театър - 800 милиона евро. Преди 10 години в музикалния комплекс в Дюселдорф, който датира от 19 век, са похарчени близо 30,7 млн. евро само за покрив, като реставрацията е прекратена заради слабости в  носещата конструкция.