Алън Гилбърт - с ключов пост в Кралската опера в Стокхолм

През 2021г.

Американският маестро Алън Гилбърт бе избран за нов музикален директор на Кралската опера в Стокхолм на мястото на холандския му колега Лорънс Рене. Той ще заема този пост от пролетта на 2021г., като ще го съчетава с ангажиментите си в Хамбург, начело на NDR Филхармония на Елба, където работи от есента на 2019г. и отговорностите на поста главен гост-диригент на Градския симфоничен оркестър на Токио /Tokio Metropolitan Symphony/.

В интервю за Opera news, Гилбърт отбеляза кои са движещите фактори в отношенията му с оркестъра и живота в шведската столица. „Обиколих наоколо и чух много изпълнения. Очевидно го чувствам като мой роден град и познавам много от музикантите. Имаше много топлина и добра химия с оркестрантите, които дирижирах там, така че за мен има огромно значение да мога да правя опера на място, където съм щастлив да работя, където живея и където мога да спя вкъщи през нощта. Всичко това се събра на едно място“, признава диригентът и културен мениджър.

„За мен е голяма чест да се присъединя към Кралската опера в Стокхолм като неин музикален директор“, заяви Гилбърт в официално изявление. „Преживяванията, които имах, докато работих с тази прекрасна трупа, с нейните приказни певци и оркестър, бяха невероятно радостни и запомнящи се и съм толкова щастлив, че мога да очаквам с нетърпение още много. Разбира се, за мен е особено важно да се върна в толкова жизнена среда от гледна точка на музиката в този град, който считам за роден“.

„Изпълненията на Алън с трупата през последните няколко сезона бяха основни акценти за нашата публика и за всички, които участват в продукциите: артистични преживявания с изключително качество, които никога няма да забравя“, посочи Биргита Свенден, изпълнителен директор и артистичен директор на Кралската опера на Швеция. „Смятаме, че това е голямо постижение за нас – да се присъедини такъв музикант с изключителен талант и международна репутация към нашата трупа. Изпълнени сме с гордост, че този диригент- визионер ще вдъхнови музикално цялата организация и ще бъде в основата на всичко, което правим. Неговото ръководство без съмнение ще ни даде възможност да изведем трупата си на следващото ниво по отношение на нашия артистичен размах и постижения. С дългата си лична история в града и дълбоката връзка с нашата трупа, Алън не само ще бъде наш музикален директор, той ще бъде като член на семейството ни“, допълни тя.

 В периода 2000-2008г. Гилбърт бе главен диригент на Кралския филхармоничен оркестър на Стокхолм и неговото майсторство е добре познато на шведската публика.  Първата задача на Гилбърт ще бъде да дирижира новата продукция на „Нюрнбергските майстори-певци“ от Рихард Вагнер, въпреки че още тази пролет той ще ускори сътрудничеството си със Стокхолмската трупа с постановката на „Момичето от Златния Запад“ от Джакомо Пучини, в която главната роля е поверена на Малин Бистрьом. Гилбърт направи дебюта си в Кралската опера в Стокхолм през 2012 г. в постановката „Лоенгрин“ от Рихард Вагнер, режисирана от британеца Стивън Лангридж. Впоследствие дирижира спектаклите на „Кавалерът на розата“,  както и галавечерта по повод 100-годишнината на Биргит Нилсон, в която участва Нина Стемме.