Виолончелист поема ръководството на Камерния оркестър „Ференц Лист“

Ищван Вардай

Унгарският виолончелист Ищван Вардай е новият артистичен директор на Камерния оркестър „Ференц Лист“, чието седалище е в Будапеща. Музикантът бе предложен от концертмайстора на оркестъра Петер Тфирст, който обосновава кандидатурата с „дългогодишното взаимно, професионално уважение към работата между виолончелиста и оркестъра“. По думите му, „кариерата на Ищван Вардай е свързана с историята на ансамбъла. Сега ще засилим сътрудничеството, което в миналото беше ограничено до отделни концерти. Той не само повлия върху работата на състава като солист, а и комплексната му музикалност, холистичния подход и световната му известност също вдъхновяват оркестрантите на нашия камерен ансамбъл“.

Ищван Вардай не крие задоволството си от новата възможност, тъй като той и оркестърът споделят еднакви художествени цели: „Чувствам, че ключът за Камерния оркестър „Ференц Лист“ и за моето собствено развитие е един и същ: да създавам като унгарски музикант произведения и художествени програми, които доставят на публиката едно трайно изживяване и висока културна стойност навсякъде по света“. 35-годишният челист посочва, че артистичното ръководство на този камерен оркестър е нова вълнуваща перспектива. „Това е състав с огромен опит и винаги съм се радвал да свиря с тях, защото те го правят на най-високо ниво. Ще бъде много вдъхновяваща и красива задача да представям тази група изключителни музиканти на световната сцена и да развивам художествената концепция към международните изяви“, споделя Вардай. Припомняме ви, че Камерният оркестър „Ференц Лист“ е основан през 1963 г. Негов първи артистичен директор е унгарският цигулар, диригент и педагог Фригиш Шандор.

Ищван Вардай е завършил три висши музикални учебни заведения: Музикалната академия „Ференц Лист“ в Будапеща, Виенския университет за музика и изпълнителски изкуства и Музикалната академия Кронберг в Германия, като в последната преподава от 2013г. Три пъти става победител на Международния конкурс за виолончелисти „Давид Попер“ (2000г., 2003г.,2004г.). След като печели първи награди на Международния музикален конкурс ARD 2014 и на Международния музикален конкурс в Женева през 2008 г., Ищван Вардай се развива като солист на концерти и камерен музикант. Неотдавна той изпълни Шубертовите триа с пианистката Елизабет Леонская и цигуларката Лиза Фершман на европейското им турне, а впоследствие партнираше на цигуларя Кристоф Барати по време на Фестивала за камерна музика Kapostfest в Унгария. През този сезон Ищван Вардай ще изпълни Концерта за виолончело от Едуард Елгар в съпровод на Симфоничния оркестър на Пражкото радио под диригентството на Марек Шедиви, а от 13 до 22 март 2020г. ще участва в Международния фестивал за виолончело Piatigorsky 2020 в Музикалното училище „Торнтън“, Университета на Южна Калифорния и Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис.