Роландо Виясон почита Моцарт в новия си албум “Mozartissimo“

Излиза днес

Днес, 17 януари 2020г., на световния музикален пазар официално излиза новият албум на Роландо Виясон, озаглавен “Mozartissimo“. Дискът включва някои от най-известните арии от оперни произведения на Волфганг Амадеус Моцарт. „Тази колекция от Моцартови арии е резултат от най-прекрасното артистично и екзистенциално приключение, в което някога съм участвал”, отбеляза Виясон в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

Мексиканският тенор е очарован от Волфганг Амадеус Моцарт от ранна детска възраст. Признава, че първата му голяма среща с композитора е била, когато е намерил името му във фантастичния комикс Steppenwolf! В края на историята се появява героят, който композира, а последните думи на главния персонаж са: „Моцарт ме чакаше“. По някакъв начин, както обяснява оперният певец в книжката, която придружава албума, сякаш тези думи са предзнаменование за това, което в крайна сметка ще представлява професионалната кариера и личния му живот като почитател и посветен специалист в творчеството на австрийския композитор.

Това признават и от лейбъла Deutsche Grammophon, който представя Mozartissimo - „колекция от любимите арии на Виясон, интерпретирани отлично от него". В албума присъства и нов запис на тенора на ария от операта „Идоменей“ . Великолепните изпълнения са записани през последните години, като по-голямата част са с Европейския камерен оркестър под палката на Яник Незе-Сеген. Виясон блести особено в ролята на Папагено от „Вълшебната флейта“, като я интерпретира с изключително майсторство и талант като баритон, адаптирайки теситурата си, за да може да се превъплъти в любимия си герой редом до Кристиане Карг и Регула Мюлеман. И двете оперни певици влизат в ролята на Папагена в съответните записани дуети. Ценителите ще се докоснат и до вълнуващите интерпретации на Виясон на арията “Il mio tesoro“ от операта „Дон Жуан“, както и на арията “Ah! se fosse intorno al trono“ от операта „Милосърдието на Тит“. „Мексиканският тенор успява отлично да улови цялата същност на Моцарт- неизмерим гений и творчески талант, благородство и откровеност, непоклатима точност в музиката и ярко изразена меланхоличност“, коментират от звукозаписната компания.