Националният балет на Канада покани балерина за диригент на своя оркестър

Националният балет на Канада покани балерина за диригент на своя оркестър

на своя оркестър

Известната естонска балерина Мария Селецкая зае диригентска длъжност в Торонто. На 7 януари 2020г. от Националния балет на Канада бе съобщено, че Селецкая става резидентен диригент към артистичната компания, за срок от две години. The National Ballet of Canada е не само една от най-добрите балетни трупи в света, сформирана през 1951г., но и разполага със свой собствен симфоничен оркестър –Националният балетен оркестър, който е единственият специализиран балетен оркестър в Канада. Възможността да свирят на живо дава на оркестрантите способност да бъдат гъвкави и да отговарят на нуждите на балетистите в момента, докато те танцуват. Освен това, оркестърът е високо ценен заради умението си да обхваща един доста широк и сложен репертоар, особено когато става дума за нови постановки.

„Музикалността е огромното ми преимущество като балерина. По принцип, ние предаваме музиката чрез телата си, а диригентите именно на това се учат“, казва родената през 1984г.в Естония Мария Селецкая. В интервю за балетното онлайн списание „La Personne“  тя споделя и още за безкрайния труд на балетиста: „Ние сме свикнали да работим на 250%, а може би и повече. И аз съм абсолютно убедена, че на света няма по-трудна професия от тази на артиста – балетист. Разбрах го едва тогава, когато излязох от тази професия и влязох в друга…“Напуснала родината си през 2005г. и изградила международна кариера през изминалите 15 години, тя е била солист на няколко европейски трупи: Кралския балет на Фландрия в белгийския град Антверпен, Държавната опера в Берлин и Операта в Цюрих, а в началото на пътя си и на Естонския национален балет. Учила е в балетното училище в Талин, а след това е продължила обучението си в престижната Академия „Ваганова“ в Санкт Петербург, Русия, която завършва с отличие през 2003г.

Една примабалерина, която винаги е искала да бъде и… диригент, заради което през последните няколко години изучава дирижиране в Berklee College of Music в Бостън, САЩ. Още докато танцува в Кралския балет на Фландрия, тя започва да се интересува задълбочено от оркестровото дирижиране, следвайки мечтата си да стане професионален „балетен“ диригент. Нейният именит сънародник – естонският диригент Пааво Ярви също е допринесъл за оформянето й като музикант – Мария Селецкая редовно посещава Академията Ярви, която се провежда в естонските градове Талин и Пярну. „Опитът на Мария като международен солист, съчетан с продължаващото й обучение като диригент, я подготвя добре за вълнуващата следваща стъпка в професионалното й развитие. И ние се радваме, че сме част от нейното пътешествие!“, заяви Дейвид Брискин, музикален директор и главен диригент на Оркестъра на Националния балет на Канада.