Пианистът Людмил Ангелов за Концерта за пиано № 1 от Мориц Мошковски, считан за изчезнал

На 16 януари в зала „България“

Виртуозността и емоционалните интерпретации са запазена марка на брилянтния пианист Людмил Ангелов, който е известен и с откривателската си и изследователска страст. На 16 януари 2020г. от 19.00ч. в зала „България“ той ще представи Първия концерт за пиано на Мориц Мошковски, за чийто втори живот има огромна заслуга. Съпроводът ще бъде на Софийската филхармония  под диригентството на Владимир Кираджиев. Програмата на вечерта ще допълни Симфония № 5 от Антонин Дворжак.

„Все още се спори дали Мориц Мошковски е немски или полски композитор, но неговата принадлежност към Полша е много ярко показана в музиката на първия му клавирен концерт, който повече от 150 години се считаше за изгубен“, сподели Людмил Ангелов в ефира на Класик ФМ радио. „Мошковски го пише едва на 21-годишна възраст. Показва го на Ференц Лист, който от своя страна пише прекрасно препоръчително писмо и решава да го изсвири на два рояла заедно с младия автор, организирайки сам частен концерт във Ваймар. Не се знае защо композиторът не предлага партитурата на никое издателство. Манускриптът на тази партитура беше намерена в Париж през 2011г. Аз получих фотокопие и оттам тръгна цялата история по връщането към живот на едно много интересно произведение. Той е написал богата оркестрова партитура в голямата романтична традиция на Шуман, Вагнер и Шопен. Публиката, която ще дойде на 16 януари в зала „България“, ще чуе колко зряло и добре написано е това произведение. Друго интересно нещо е, че то е създадено в една и съща година с първия клавирен концерт на Чайковски  - 1874г. През тази декада няма други толкова ярки произведения за пиано от този жанр и аз мисля, че появата на концерта на Мошковски е ценно събитие и придобивка за пианистите“, разкри Людмил Ангелов.

Засега той е първият и единствен изпълнител на този концерт заедно с диригента Владимир Кираджиев. Премиерата се състоя във Варшава на 9 януари 2014г. 3 години преди това двамата музиканти работят върху новооткритата партитура. Преди първото изпълнение нотният материал е отпечатан от френското издателство  Symetrie , а малко по-късно е записан в Глазгоу с Шотландския симфоничен оркестър на Би Би Си под знака на британския лейбъл Hyperion.

Динамична е програмата на пианиста Людмил Ангелов от началото на Новата година. До края на сезона му предстоят още два концерта със Софийската филхармония. Два са и концертите с Оркестъра на Класик ФМ радио от цикъла „Людмил Ангелов свири Шопен“ – на 25 март и 15 април, в които той интегрално ще изпълни всички произведения на полския автор за пиано и симфоничен оркестър. Веднага след втория концерт пианистът заминава за Варшава, за да се включи в журито на предварителната селекция на Шопеновия конкурс. Очакват го още концерти в Испания, Далас (САЩ), Казахстан, Москва (Русия) и Китай.

Цялото интервю на Радостина Узунова с пианиста Людмил Ангелов ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.