Български успех на Конкурса за оркестрови диригенти на Европейския съюз

Български успех на Конкурса за оркестрови диригенти на Европейския съюз

на Европейския съюз

Младият български диригент Светломир Златков спечели 3-то място във второто издание на Конкурса за оркестрови диригенти на Европейския съюз, който се проведе в София и Пазарджик в периода 4- 11 януари 2020г. На финала 27-годишният шуменец трябваше да дирижира първата част от Симфония № 2 от Л.ван Бетовен, както и третата част от Клавирния концерт в ла минор на Роберт Шуман. Всеки от претендентите за награди, достигнал до последния етап от конкурса, получи възможността да дирижира по една част от симфония на Бетовен, както и по една част от клавирен концерт, чийто солист бе Иван Дончев.

Светломир Златков се занимава с музика от 6-годишна възраст, като започва обучението си по пиано при Ралица Крумова, а впоследствие - при Надежда Милева. От 2005 до 2012 г. си партнира в клавирно дуо с Елица Мирчева, с която печели първи награди от конкурсите „Франц Шуберт“, Русе; „Класика и съвременност“, Стара Загора; Конкурс за клавирни дуа на четири ръце, Валберг, Франция; Младежки клавирен конкурс, Ниш, Сърбия и др. Заради проявения интерес към диригентската работа, маестро Славил Димитров му предоставя възможност да дирижира концерти на Градския духов оркестър, Симфониета Шумен и хор Симеонис. Светломир Златков продължава образованието си в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по хорово дирижиране на Мирослав Попсавов и по оркестрово дирижиране при Георги Патриков. След 2 години постъпва в Университета за музика и изпълнителско изкуство във Виена (Австрия) в диригентския клас на Симеон Пиронков. Работи и с хоровите диригенти Ервин Ортнер (основател и диригент на хор „Арнолд Шьонберг“) и Томас Ланг (хоров директор на Виенската държавна опера). Светломир Златков е диригент и главен художествен ръководител на виенския хор Ars Vivendi, с който изнася концерти с кантатно-ораториални произведения от Хайдн, Хендел, Шарпантие, Бах, Вивалди и др. От септември 2016г. ръководи хора на Църквата Св. Петър в първи виенски район, който съпровожда музикално месите на най-големите църковни празници. В качеството си на диригент се изявява с ансамбли като Pro-Arte Orchester Wien, Doreen Quartet и др.

На върха в музикалната надпревара се класира Жозе Едуардо Гомеш, който получи и наградата за най-добра интерпретация на творба от Бетовен. Понастоящем португалският маестро ръководи Симфоничния оркестър на Факултета по инженерни науки към Университета в Порто и преподавател във Висшето училище за музика и изпълнителски изкуства на Порто, където работи с различни оркестрови формации. В периода 2008-2011г. е главен диригент на Камерния оркестър на Каруж в Швейцария, а впоследствие става титуляр-диригент на Оперния хор на Порто (2011-2017) и Централния симфоничен оркестър - Коимбра (2016-2018) и Южния симфоничен оркестър - Фаро (2018-2019).

Второто място зае колумбиецът Себастиан Алмансар, а четвъртият финалист е Хиеджу Джунг от Южна Корея. За участие в конкурса бяха подадени 300 кандидатури от 57 държави. Журито в състав от 9 души, сред които диригентът Григор Паликаров и пианистът Иван Дончев, бе председателствано от Гюнтер Нойхолд (Австрия). Победителите получиха парични награди, официални дипломи и диригентски ангажименти за концерти в Италия, Унгария, Русия, България, Турция и Германия. Заключителният концерт се състоя в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София, която е съорганизатор на събитието с Classics Management -Будапеща и Симфонично-оперетно дружество „Маестро Георги Атанасов“- Пазарджик.