Верона отбелязва 250 години от гостуването на Моцарт

С поредица от събития

За щастие 2020г. предлага новини за други музикални колоси, способни да ни осигурят малко почивка от еуфорията около Бетовеновия юбилей, който ще бъде отбелязан по целия свят. Преди 250 години, на 5 януари 1770 г., при първото си пътуване до Италия и малко преди да навърши 14 години, Волфганг Амадеус Моцарт изнася концерт във Верона, организиран от Филхармоничната академия на града. Изпълнението му получава изключително висока оценка от местната преса. Моцарт остава две седмици във Верона и именно там е създаден известния му портрет, приписван на художника Джамбетино Синяроли, който през ноември 2019г. аукционната къща „Кристи“ изложи на търг в Париж. Този престой се отразява и в кореспонденцията на композитора: в писмо, адресирано до сестра му Нанерл, Волфганг Амадеус пише, че е присъствал на изпълнението на операта „Руджеро“ от Пиетро Алесандро Гулиелми.

За да върне спомена от историческото посещение, Общинската управа на град Верона организира поредица от инициативи под надслов „Моцарт във Верона“. Точно в същия ден (5 януари) и на същото място, където Моцарт свири (зала „Мафеяна“ на Филхармоничната академия), сопраното Брита Шварц изнесе рецитал в съпровод на Джордж Калуит (цигулка), Франческо Галигони (виолончело) и Кристине Шорнсхайм (пиано) с творби на Моцарт- син и баща и Бокерини. На 7 януари Андреа Маркон свири на органа на Църквата Сан Томазо Кантариенсе (, като на същия инструмент Моцарт е  свирил също на 7 януари, но 250 години по-рано). Маркон ръководи от място Бароковия оркестър на Венеция и Хор "Фриули Венеция Джулия", като в програмата са включени мотета Exultate jubilate K 165 и Коронационна меса K 317. На 10 и 11 януари пианистът Александър Лонкич съчета ролите на солист и диригент на Оркестъра на Фондация Арена, който изпълни във Филхармоничния театър следните произведения- Увертюрата  към операта “Сватбата на Фигаро”, Концертът за пиано № 27 в си бемол мажор К 595 и Симфония в до мажор № 41 K 551 "Юпитер".

Същевременно, до 26 януари тази година Градската библиотека на Верона ще бъде домакин на изложбата „1770-2020: 250 години на Моцарт във Верона в колекциите на Градската библиотека“. Експозицията включва документи за престоя на Моцарт в града и за музикалния живот по онова време.