Откриват 15-тото издание на Международния конкурс „Млади виртуози“ 2019

Откриват 15-тото издание на Международния конкурс „Млади виртуози“ 2019

Днес в галерия-зала "Оборище 5”

Днес, 23 април 2019г., от 18.00ч. в бившата сграда на Националното музикално училище, а понастоящем - галерия-зала Оборище 5", ще бъде открито 15-тото юбилейно издание на Международния конкурс „Млади виртуози“ 2019г. В официалната музикална проява ще участват носители на Голямата награда  „Откритие на конкурса“, както и лауреати от изминалите издания на надпреварата за таланти.

Тази година Фондация „Млади виртуози" работи съвместно с Фондация „Духовното наследство на Панчо Владигеров" за провеждането на Международния конкурс по композиция, който ще носи името на големия български композитор Проф. Панчо Владигеров. Инициативата ще се състои в контекста на 120-тата годишнина от рождението на „Патриарха на българската музика”, както често определят маестро Владигеров. Финалният етап от конкурса ще се проведе от 9 до 13 декември 2019г., когато ще бъдат определени победителите в две категории- клавирни творби и творби за камерен ансамбъл.

„Надяваме се, че с това ще отдадем заслужената почит към този титан на българската музикална култура. Надяваме се, че и младите творци от цял свят ще се докоснат до неговото творчество, за да се потопят в натюрела на произведенията на Панчо Владигеров” , сподели председателят и артистичен директор на конкурса г-жа Милка Митева. По думите й, „любовта към младите заслужава нашето вниматие и нашето стремление да им дадем шанс за развитие”.

 Откривателката на таланти и екс директор на Националното музикално училище в София съобщи имената на журито, което ще оценява новите композиции, вдъхновени от творческия почерк на Владигеров. Председател на журито ще бъде акад. Георги Минчев, доц. Георги Арнаудов от НБУ, проф. Борислава Танева от НМА “Панчо Владигеров”, както и наследниците на фамилията – Панчо и Константин Владигерови. Наградният фонд, който ще бъде разпределен между отличените композитори, е в размер на 18 000 лева общо за двете категории.

От 2013г. Международният конкурс „Млади виртуозие член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси - EMCY /European Union of Music Competitions for Youth/. Конкурсът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. и се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България, А1, Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий”. Медиен партньор е Класик ФМ радио. Повече информация потърсете ТУК

Още подробности за 15-тото издание на конкурса „Млади виртуози" и на Международния конкурс по композиция „Панчо Владигеров" ще научите от интервюто на Георги Митов-Геми с Милка Митева, разположено в звуковия файл под снимките вляво.