Български постижения на Международния конкурс по композиция „Панчо Владигеров“- 2019 в рамките на „Млади виртуози

Български постижения на Международния конкурс по композиция „Панчо Владигеров“- 2019 в рамките на „Млади виртуози"

Без първи награди

Тази година премина под знака на 120-тата годишнина от рождението на композитора Панчо Владигеров. За юбилея на патриарха на българската музика бяха организирани редица събития, но едно от тях се отличава със своето времетраене, но и шанс за следващите поколения музикални творци. Това е Международния конкурс по композиция „Панчо Владигеров“, който бе организиран от Фондация „Млади виртуози" със съдействието на Фондация „Духовното наследство на Панчо Владигеров". Той започна на 23 април 2019г., а най-важният етап –финалното оценяване на журито се проведе в периода 9 -13 декември.

Първи награди не бяха присъдени в двете категории тази година- клавирни творби и творби за камерен ансамбъл. Две втори и две трети награди бяха присъдени в групите, като българката Десислава Георгиева трябваше да подели второто място, до което достигна и в двете категории. В раздела за клавирни произведения тя бе оценена с творбата си „Славейче Владигеровче" редом с Угурчан Курт (Турция) за "Pure Doctrine". В категорията за творби за камерен ансамбъл Десислава Георгиева спечели вота на журито с произведението "Three Thrillers for Vardar River", но зае втората позиция заедно със сънародника си Стоян Орсов, който се състезаваше с творбата си, озаглавена „Пантограф". На трето място в клавирния раздел се класираха Пан Хон Нг (Китай) за творбата си "Impression" и Пьотр Лоранц (Полша) за "Largo", а в категорията за камерен ансамбъл - Катерина ди Чека (Италия) за "Breaths of Balkan Dances " и Рудел Рей (Аржентина) за "Tajimamori".

„Конкурсът привлече млади творци от Китай до Аржентина, през Полша, Русия, Турция, България”, поясни председателят на организационния комитет и артистичен директор на конкурса „Млади виртуози" Милка Митева. В ефира на Класик ФМ радио, тя сподели, че „сме закърмени от деца с музиката на Владигеров, но да провокираш млади творци, които не са живели в тази епоха да се потопят в неговото творчество е като знак на уважение...Тази година за първи път изнесохме конкурса „Млади виртуози” и в галерия „Тракарт” в Пловдив, която беше европейска културна столица през тази година”.

Според Митева, „конкурсът идва естествено в развитието на всеки млад музикант и когато той достигне едно съвършенство за съответното ниво, той иска да покаже себе си, както и труда на неговия педагог. Ако конкурсоманията не се превърне в самоцел, тя е много позитивен знак за развитието на младите творци. Всяка подготовка за конкурс е вече победа за всеки млад музикант”.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с Милка Митева- председател на организационния комитет и артистичен директор на конкурса "Млади виртуози" ще откриете в звуковия файл под снимката вляво.